Bangkok: Mellakat jatkuvat, vaatimukset kasvavat, hermopeli kovenee

Ulkomaat 26.11.2008 18:28

Thaimaan Bangkokissa arki sujuu normaalisti, vaikka uutisista ei niin uskoisi: mielenosoittajat haluavat pääministerin eroa, armeija vaatii uusia vaaleja, päministeri ei anna periksi. Viitisensataa Finnairin matkustajaa odottaa yhä paluulentoa Eurooppaan.Student protesters hold a banner past Air Asia counter during a protest at Suvarnabhumi airport Wednesday, Nov. 26, 2008, in Bangkok, Thailand. The protest have forced the cancellation of outgoing and incoming of both domestic and international flights and stranding thousands of tourists when protesters demand the immediately resignation of the government of Prime Minister Somchai Wongsawat. (AP Photo/Apichart Weerawong)

Opiskelijoita mielenosoituksessa Suvarnabhumin lentokentällä Bangkokissa Thaimaassa 26. marraskuuta 2008.

Thaimaan sisäinen kriisi on jumittumassa totaaliseen takalukkoon. Mielenosoittajajoukot ja armeijan johto vaativat hallitusta eroamaan, mutta pääministeri ei taivu. Toisaalta hallituksen kaatuminen voisi vain johtaa uusiin levottomuuksiin.

Kriisin keskipisteessä oleva pääministeri Somchai Wongsawat palasi keskiviikkona kotiin Apec-järjestön kokouksesta Perusta ja vakuutti, ettei jätä tehtäväänsä. Somchain mukaan hallitus kokoontuu torstaina pohtimaan jatkotoimia levottomuuksien taltuttamiseksi.

Suurmielenosoitusten takia lentoliikenne Bangkokin kansainväliseltä kentältä on yhä poikki. Thaimaahan on jäänyt jumiin myös satoja suomalaismatkaajia.

Lehdistössä on arveltu, että pääministeri julistaa maahan poikkeustilan. Armeijan ei kuitenkaan uskota auttavan, sillä asevoimien komentaja Anupong Paochinda haluaa hallituksenvaihdoksen.

Paochinda esitti kompromissia, jonka mukaan hallitus järjestäisi uudet vaalit ja mielenosoittajat lopettaisivat protestinsa. Samalla hän torjui huhut armeijan väliintulosta.
Hallitus tyrmäsi ehdotuksen.

Hallituksen tukijat
valmiudessa

Tilannetta monimutkaistaa se, että hallituksella on myös kannattajansa. He ovat järjestäneet omia mielenilmauksiaan ja uhanneet aloittaa mellakan, jos Somchain hallitus kaatuu. Tukijoiden mielestä hallituksen ero merkitsisi uutta sotilasvallankaappausta.

Tunteet kuohahtivat jo pohjoisessa Chiang Main kaupungissa, kun hallituksen kannattajat ampuivat miehen, jonka poika ylläpitää hallituksenvastaista radioasemaa.

Uudet vaalitkaan eivät välttämättä toisi ratkaisua. Hallituksen suosio on vankkaa maaseudulla, joten suuria muutoksia johtopaikoille tuskin tulisi. Pahimmassa tapauksessa Thaimaa vain palaisi takaisin lähtöruutuun.

Bangkokissa
pääosin rauhallista

Levottomuudet ovat aiemmista kriiseistä tuttuun tapaan rajoittuneet pienelle alueelle. Bangkokissa asuvan toimittaja Timo Kurosen mukaan ihmiset liikkuvat kaduilla ja käyvät kaupoissa paljolti entiseen malliin. Niin ikään Bangkokista palanneet matkailijat kertoivat, että mellakointia näkyi vasta lentokentän liepeillä.

Ulkoministeriö ei ole kehottanut välttämään Thaimaahan matkustamista.

Lentomatkustajille kriisi on kuitenkin osoittautunut kiusalliseksi. Noin 500 Finnairin matkustajaa odottaa yhä Bangkokissa paluulentoa Eurooppaan. Heidät on majoitettu hotelleihin. Viestintäpäällikkö Taneli Hassinen arvioi, että joukosta ehkä puolet on suomalaismatkaajia.

Finnair joutui perumaan tiistaina ja keskiviikkona kaksi paluulentoa, jotka käyttävät mielenosoittajien saartamaa kenttää. Lisäksi keskiviikon toinen reittilento Bangkokiin peruttiin ja toinen siirrettiin ainakin torstaille.

Tarkkaa tietoa Bangkokissa olevien suomalaisten määrästä ei ole kenelläkään. Ulkoministeriön konsuliyksikkö arvioi kaupungissa olevan noin 400 suomalaista valmismatkailijaa, mutta omatoimimatkaajien määrää ei tiedetä. Näiden lisäksi maassa oleilee pidempiä aikoja useita satoja suomalaisia.

Teksti
SK netin toimitus
AFP
Reuters
STT

Kuva
Apichart Weerawong / AP / Lehtikuva

Lisää aiheesta
Kaaos Thaimaan pääkentällä: Oppositio ei suostu neuvottelemaan, vain pääministerin ero kelpaa (SK netti 26.11.2008)
Thaimaan oppositio: ”Nyt on aika tehdä pesäero hyvän ja pahan välillä” (SK netti 25.11.2008)