Aurinkolentokone pääsi ilmaan - yölentoyritys alkoi

aurinkoenergia
Teksti
Jukka Ukkola
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Solar Impulse -kone ensimmäisellä testilennolla huhtikuussa 2010. Kuva Dominic Favre / AP / Lehtikuva.


Aurinkovoimaa käyttävä Solar Impulse -lentokoneen prototyyppi HB-SIA pääsi nousemaan keskiviikkoaamuna vähän ennen kahdeksaa Suomen aikaa testilennolleen, jonka päätarkoituksena on kokeilla aurinkokoneen lentokykyä pimeässä eli torstain vastaisen yön aikana.

Viime viikolla lento jouduttiin lykkäämään kaukomittauslähettimen rikkoutumisen takia, mutta keskiviikkoaamuna vähän ennen kahdeksaa Suomen aikaa kaikki oli kunnossa ja startti onnistui sveitsiläisessä Payernen tukikohdassa.

Päivän mittaan, iltahämäriin saakka, koneen on tarkoitus kohota hiljalleen 8500 metrin korkeuteen ja samalla ladata akkujaan yölentoa varten. Kun auringonvalo ei enää ole riittävää aurinkokennoja varten, kone aloittaa laskeutumisen noin puoleentoista kilometriin, jossa se on puolen yön maissa Suomen aikaa. Siinä korkeudessa kone lentelee akkujensa voimalla seuraavaan auringonnousuun saakka. Lennon vaiheita voi seurata Solar Impulsen verkkosivuilla.

Onnistuneiden testien jälkeen hanketta on tarkoitus rakentaa koneen uusi versio HB-SIB, jolla yritetään kiertää koko maapallo vuonna 2013 tai 2014.

Aiheesta lisää
Öinen aurinkolento ei vielä onnistunut (Suomenkuvalehti.fi 1.7.2010)
Aurinkovoimalla toimivan lentokoneen lento onnistui (Suomenkuvalehti.fi 7.4.2010)