Aurinkokoneen lento onnistui ilman aurinkoa

Ulkomaat 8.7.2010 09:38
Kuva Fabrice Coffrini / AP / Lehtikuva.

Solar Impulse -aurinkolentokoneen historiallinen yölento on onnistunut, ilmoitettiin kokeen päämajasta Sveitsistä torstaina aamupäivällä.

Pilotti André Borschberg piti koneen ilmassa yli 26 tuntia, keskiviikkoaamusta (Suomen aikaa 7.51) torstaiaamupäivään (10.00). Päivällä kirkkaassa auringonpaisteessa koneen akut ladattiin täyteen aurinkokennojen avulla, ja virtaa riitti koko yön lentämiseen ilman lisäenergiaa. Lento oli sekä pisin että korkein koko aurinkokennolentämisen lyhyen historian aikana.

Lennon aikana kone kävi noin 8,5 kilometrin korkeudessa ja laskeutui illan tullen puoleentoista kilometriin. Sen huippunopeus oli 68 solmua eli noin 126 km/h, mutta keskinopeus jäi 23 solmuun, eli 42,5 km/h.

Nyt lentäneen prototyypin HB-SIA:n seuraajalla on tarkoitus yrittää maailmanympärilentoa muutaman vuoden kuluttua. Jos keskinopeus on silloinkin sama kuin nyt koelennolla, matka kestäisi päiväntasaajaa pitkin (40 000 km) 941 tuntia eli noin 39 vuorokautta – ilman pysähdystä, kuten on tarkoitus. Vaikka tankkaamaan ei tarvitsekaan pysähtyä, selvitettävää on vielä ainakin siinä, millainen miehistö tarvitaan moiseen retkeen, ja mitä tehdään, jos matkan varrelle sattuu pilvisiä päiviä.

Lue myös muut Solar Impulsesta kertovat jutut täältä.