”Asioita olisi voitu tehdä toisinkin” – EHEC-bakteerin alkuperä voi jäädä selvittämättä

Ulkomaat 7.6.2011 12:00
Vuohet herkuttelevat myynnistä poistetuilla kurkuilla Algarrobossa Espanjassa. Kuva Jorge Guerrero / AFP / Lehtikuva.

Yli kaksikymmentä ihmistä surmanneen ehec-bakteerin alkuperä on kahden vääräksi osoittautuneen epäilyn jälkeen yhä arvoitus. Tautiin on ehtinyt sairastua jo yli 2 000 ihmistä.

”Totta kai se herättää kysymyksen, että asioita olisi voitu tehdä toisinkin”, sanoo Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio.

”Aika nopeasti he lähtivät sanomaan ensin kurkut ja sitten idut todennäköiseksi syyksi, kun laboratoriotutkimukset olivat vielä ihan kesken”, Husu-Kallio toteaa.

Saksa epäili kolibakteerin lähteeksi espanjalaisia kurkkuja jo ennen laboratoriotulosten valmistumista, mikä romahdutti espanjalaisten hedelmien ja vihannesten myynnin. Espanja arvioi liikevaihdon pudonneen 225 miljoonaa euroa viikkoa kohden.

Toinen epäilty taudinlähde oli saksalainen luomutila, jolta otetut näytteet osoittautuivat myös puhtaiksi.

Suomessa toimitaan Husu-Kallion mukaan maltillisemmin. ”Kyllä meillä lähdetään siitä, että pitää ensin olla diagnoosi, minkä jälkeen vasta lähdetään tiedottamaan. Saksassa on varmasti ollut kovat paineet löytää syy, koska on ollut kyse vakavasta epidemiasta.”

Ehec-epidemian lähteen selvittäminen muuttuu yhä vaikeammaksi, sillä elintarvikkeiden kierto on hyvin nopeaa. ”Kun tässä on kolme viikkoa mennyt, on aika mahdollista, ettei syy selviä”, Husu-Kallio sanoo.

Suomessakin ruokamyrkytysten syyt jäävät ajoittain selvittämättä tapauksissa, joissa on vain muutama sairastunut. Esimerkiksi toissa vuonna taudinaiheuttajaa ei saatu selville noin joka kymmenennessä tapauksessa, mikä vastaa 153 sairastunutta, käy ilmi Eviran raportista.