Arvio: Kova brexit veisi valtavasti työpaikkoja myös unionin jäsenmaista – mittava vaikutus Suomeenkin

Britannian sopimukseton ero EU:sta iskisi pahiten Irlantiin, Belgiaan ja Hollantiin.
Ulkomaat 8.7.2019 15:57
Britannian ero EU:sta vaikuttaa muun muassa tekstiiliteollisuuden työpaikkoihin unionin maissa. © Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Belgialaisen Leuvenin yliopiston julkistaman tutkimuksen mukaan Britannian EU-ero ilman sopimusta aiheuttaisi jäljelle jäävissä 27 EU-maassa yhteensä noin 1,2 miljoonan työpaikan menetyksen. Jos erosopimus saadaan aikaan, työpaikkoja menetettäisiin arviolta vain noin 284 000.

Sopimukseton brexit rokottaisi näiden EU-maiden bruttokansantuotetta keskimäärin noin 1,54 prosenttia, kun sopimuksen kanssa eron vaikutus olisi noin 0,38 prosenttia.

Professori Hylke Vandenbusschen johtama, Flanderin osavaltion tilauksesta tehty tutkimus arvioi kovan ja pehmeän eron suoria ja epäsuoria vaikutuksia Belgiassa ja muissa EU:n jäsenmaissa. Jos Yhdistynyttä kuningaskuntaa ei huomioida, brexit tulee kaikissa tapauksissa iskemään kovimmin Britannian lähimpiin naapureihin Irlantiin, Belgiaan ja Hollantiin. Vaikutukset tuntuvat kuitenkin merkittävinä Ruotsia ja itäistä Keski-Eurooppaa myöten.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu