Arizonassa ulkomaalaisille ”rekisteriote” – rotuerottelua vai ei?

Ulkomaat 27.4.2010 14:30
Arizonan edustajainhuoneen jäsen Luis Gutierrez puhuu mielenosoittajille Phoenixissa. Pian voimaan tuleva maahanmuuttolaki on herättänyt voimakkaita reaktioita puolesta ja vastaan. Kuva Ross D. Franklin / AP / Lehtikuva

Arizonassa uusi laki määrää ulkomaalaiset kantamaan koko ajan mukanaan eräänlaista ”rekisteriotetta”, josta käy ilmi henkilön oikeus oleskella maassa. Lisäksi osavaltion viranomaisten velvollisuus on tutkia taustat kaikilta henkilöitä, joiden maassa oleskelun epäillään olevan laitonta.

Sama syyni koskee myös sellaisia henkilöitä, jotka palkkaavat laittomasti maassa oleskelevia tai kuljettavat heitä Meksikosta rajan yli Arizonaan.

Tuleva lakimuutos on merkittävä Meksikon ja Yhdysvaltain välisen ihmis- ja tavaravirran kannalta. Maiden raja ylitetään vuosittain noin 350 miljoonaa kertaa.

Meksikolaiset eivät ole tulevasta laista mielissään, ja viranomaiset ovat varoitelleet sen vaikuttavaan niin kauppaan, turismiin kuin maiden välisiin suhteisiinkin. Maan terveysministeri José Ángel Córdova tuomitsi lain syrjiväksi ja vastenmieliseksi.

Takaisin rotuerotteluun?

Myös osavaltion asukkaat suhtauvat uuteen lakiin kaksijakoisesti. Arizonalaisista 70 prosenttia kannattaa uutta siirtolaislakia. Samaan aikaan yli puolet osavaltiolaisista kuitenkin pelkää, että laki rikkoo kansalaisten perusoikeuksia. Lakipykälän ongelmana on löyhä ilmaisu: mikä kelpaa syyksi
epäillä henkilön maassa oleskelun laillisuutta?

Kritisoivat tahot ovat huolissaan siitä, että lakimuutos palauttaa Arizonaan rotuerottelun. Lisäksi poliisilla ei uskota olevan tarvittavaa koulutusta, jotta he voisivat katsoa ohi rodun selvittäessään henkilön laillista statusta. On kuitenkin todennäköistä, että laki on perustuslain vastainen. Lain elinkelpoisuutta ei siis ole kirjoitettu kiveen.

Laiton maahanmuutto on ollut Yhdysvaltojen ongelma jo vuosia. Kuvernööri Jan Brewerin mukaan Arizonan oli otettava ohjat omiin käsiinsä, koska liittovaltio ei ole ryhtynyt uudistamaan siirtolaislainsäädäntöä, vaikka tarvetta olisi.

Lakiuudistuksen saamista soraäänistä päätellen Arizonan ratkaisu ei kenties ole parhain mahdollinen. Presidentti Barack Obama on luonnehtinut lakia ”harhaanjohtavaksi”.

Obaman mukaan Valkoisen talon ja Yhdysvaltain kongressin tulee ottaa laittoman maahanmuuton ongelmat asiakseen välittömästi. Lähestymistapa on kuitenkin toisenlainen kuin Arizonan osavaltion: ”Meidän täytyy keskittää voimamme rajavartiointiin ja henkilöllisyyden varmentamisohjelmien lisäämiseen. Viranomaisten täytyy saattaa tehokkaammin vastuuseen työnantajat, jotka palkkaavat laittomasti maassa olevia.”

Lähteet: Washington Post, CNN

Aiheesta lisää
Siirtolaislaki: Arizonan opetukset (Suomenkuvalehti.fi 25.4.2010)