Arctic Sea: Venäjä tarkastaakin laivan vielä perusteellisesti

Pirita Männikkö
Ulkomaat 26.8.2009 12:31

Venäläisviranomaisten tiedot Arctic Sean lastin epäilyttävyydestä ovat vaihdelleet jopa päivittäin.

Arctic Sean miehistöäVenäläisen televisioaseman lähetyksestä kaapattu kuva Arctic Sean miehistön jäsenistä 20. elokuuta 2009. Kuva AP / Lehtikuva

Arctic Sean saaga jatkuu, vaikka rahtialus miehistöineen ja väitettyine kaappajineen on saatu talteen.

Monia on ihmetyttänyt, miksi alus kaapattiin, jos siellä oli pelkkää puutavaraa, niin kuin on väitetty. Villeimpien huhujen mukaan salaisena lastina olisi saattanut olla aseita tai jopa tarkemmin määrittelemätöntä ydinmateriaalia.

Tiistaina Venäjän ulkoministeriö vakuutti, ettei Arctic Sean lastista ole löytynyt mitään epäilyttävää. Tänään uutisoitiin, että venäläiset haluavat vielä tarkastaa lastin huolella, varmuuden vuoksi.

”Emme sulje pois mahdollisuutta, että Arctic Sea kuljetti muutakin kuin puuta”, syyttäjäviraston tutkija Alexander Bastrykin sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Arctic Sea saapuu Novorossijskin satamaan syyskuun alussa ja siellä se
tarkastetaan perusteellisesti. Novorossijsk on venäläinen
satamakaupunki Mustanmeren rannalla.

Missä loput miehistöstä?

Kahdeksan kaappauksesta epäiltyä on pidätettynä, mutta niin myös on ainakin yksitoista aluksen miehistöstä. Merimiehet eivät tiettävästi ole saaneet vieläkään olla yhteydessä omaisiinsa.

Bastrykinin mukaan miehistö on pidätettynä, koska halutaan selvittää, onko joku heistä sekaantunut tapahtumiin. Vielä viikonloppuna venäläinen syyttäjä kertoi, että miehistö on sijoitettu turvasäilöön, koska he tarvitsevat suojelua todistajina.

Lehtitiedoissa viitataan vain yhteentoista miehistön jäseneen.

Epäselvää on, missä on loput neljä 15-henkisestä miehistöstä. Viikko sitten uutisoitiin, että kapteeni ja kolme miehistön jäsentä jäivät jälkeen, kun laivan miehistö ja kaappaajat lennätettiin Kap Verdeltä Moskovaan.

Lähteet: STT, AFP, Reuters, Helsingin Sanomat

Keskustelu

Toivottavasti silovikien geeneistä sikiävä salailuhalu tulee kerrankin selätettyä Venäjällä. Tässä enää muu auta kuin avoimuus. Sekin kävisi jo näyttönä siitä, ettei hallitus ole sekaantunut asiaan. Tai, eihän Venäjällä koskaan. Aina asialla ovat jotkut muut. Kuten CIA tai Mossad. Tämä tiedoksi salakuviota kehitteleville, siis rinnakkaista, Tiedonantajalle ja vuoden vääristelijälle, venäläiselle äärinationalistille Johan Bäckmanille.

Myös Pohjois-Koreaa on Venäjän suunnalta tarjottu kaappauksen yhteistyökumppaniksi, mikä hiukan ihmetyttää. Luulisi, että Kreml salaisi juuri tuon kuvion tarkoin, niin kuin mehdollisesti Iranin ja Venezuelankin. Nuo kontaktit kun tarkoittaisivat yhteistyötä virallisen Venäjän virallisten yhteistyökumppanien kanssa
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Arctic+Sean+kapteeni+v%C3%A4itti+laivan+olevan+pohjoiskorealainen/1135248811752

Jos olen oikein ymmärtänyt on laiva suomalainen ja venäläiset käsittelevät suomalaista laivaa ja lastia kuin omaansa ilmeisesti Venäjän valtion siunauksella.

Kannattaa nyt rauhoittua salaperäisestä lastista – sitä ei ole ja parhaiten sen todistavat mei.. Venäjän viranomaiset. Laivassa ei ole merkkiäkään, haujakaan, säteilyäkään mistään Venäjän tahi Neuvostoliiton valmistamasta aseesta tai -materiaalista.