Arabikevät jatkui Egyptin vaaleilla – ainoat rikkomukset liittyivät liian aktiivisiin puolueisiin

Ulkomaat 4.12.2011 09:01
vaalipäivä aleksandriassa Sotilaat pitivät äänestyspäivänä järjestystä yllä Aleksandriassa. 50 miljoonalla egyptiläisellä on äänioikeus vaaleissa. Kuva Mohamed Abd El-Ghany / Reuters / Lehtikuva.

Miljoonat egyptiläiset antoivat maanantaina ja tiistaina 28.-29. marraskuuta äänensä maan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa vuosikymmeniin. Äänestysprosentin ennakoidaan nousevan korkeaksi.

Vastoin ennakkopelkoja äänestys sujui rauhallisesti koko maassa. Myös Tahrir-aukio Kairossa hiljeni vaalipäivinä. Poliisi ja armeija olivat vahvasti läsnä äänestyspaikkojen ulkopuolella.

Ainoat raportoidut vaalirikkomukset liittyivät liian aktiivisiin puolueisiin. Muslimiveljeskunnan ja salafistipuolueiden kerrottiin asettaneen pöytänsä vaalihuoneiden ulkopuolelle ja neuvoneen ihmisiä vaalilipukkeiden täyttämisessä. Samalla ne jakoivat omia vaalimainoksiaan kampanjakiellosta huolimatta.

Egyptin parlamentin alahuoneen vaali järjestetään kolmessa jaksossa. Seuraava alue äänestää 14.-15. joulukuuta ja viimeinen 3.-4. tammikuuta.

Alahuoneen vaalin lopullista tulosta odotetaan vasta tammikuun lopussa. Sen jälkeen järjestetään kolme kierrosta ylähuoneen vaalia ja viimeiseksi presidentinvaali kesällä 2012.

Syy monimutkaiseen ja pitkään vaaliprosessiin on egyptiläistuomareiden rajallinen määrä, perustelee vaalikomission teknisen toimiston johtaja Yousry Abdel Kerim. Egyptissä on 12000 tuomaria, ja vaalilaki edellyttää, että jokaisella vaalihuoneella äänestystä valvoo tuomari.

Maan pilkkominen eri äänestysvaiheisiin on Kerimin mukaan myös turvallisuuskysymys. Kun liian suuret alueet eivät äänestä yhtä aikaa, äänestäjien turvallisuus on helpompi taata.

Ulkomaisia vaalivalvojia ei Egyptin vaaleihin ole kutsuttu. Presidentti Hosni Mubarakin aikana juuri vaalivalvojat varmistivat sen, että tulos oli valtapuolueen näkökulmasta oikea. Siksi käsite on egyptiläisille vastenmielinen, Kerim perustelee. Vastuu vaalien rehellisyydestä kuuluu siis tuomareille.

Saleh ei luovuta

Myös Jemenissä odotetaan vaaleja. Maata 33 vuotta itsevaltaisesti johtanut presidentti Ali Abdullah Saleh, 69, allekirjoitti 23. marraskuuta Saudi-Arabiassa sopimuksen, jossa hän lupasi luopua vallasta. Vastikkeeksi hän sai itselleen syytesuojan.

Allekirjoituksen jälkeen Saleh ilmoitti lähtevänsä Yhdysvaltoihin hoitamaan vammoja, jotka hän sai kesällä tapahtuneessa hyökkäyksessä.

Persianlahden maiden välittämän sopimuksen myötä vallan on määrä siirtyä varapresidentti Abdrabbuh Mansour Hadille, joka on toiminut tehtävässä vuodesta 1994.

Yhdysvaltain sijasta Saleh lensi kuitenkin takaisin Jemeniin ja on siitä asti määrätietoisesti jatkanut asioiden hoitoa itselleen sopivalla tavalla. Marraskuun lopussa hän antoi yleisen vapautuksen syytteistä kaikille, jotka ovat ”tehneet virheitä kriisin aikana”.

Syytesuojan takaava sopimus synnytti välittömästi vastalauseiden myrskyn demokratiaa vaativien aktivistien keskuudessa. Kymmenettuhannet jemeniläiset ovat helmikuusta asti vaatineet Salehin eroa eri puolilla maata jatkuneissa mielenosoituksissa. Niiden yhteydessä on surmattu satoja jemeniläisiä.

Jemenin tilannetta seuraavan akatemiatutkija Susanne Dahlgrenin mukaan ilo siitä, että Saleh olisi jo neljäs arabikevään myötä lähdön saanut valtionpäämies, on ennenaikainen.

”Riadissa puhui mies, joka ei ollut vielä lähdössä minnekään.”

Jemeniä johtaa nyt virallisesti Hadi, joka tunnetaan heikkona ja epäkarismaattisena johtajana. Dahlgren ei usko, että hänellä olisi voimaa yhdistää maata.

Niin Jemenin turvallisuus kuin talouskin ovat heikentyneet vuoden kuluessa merkittävästi.

Haagiin tuomiolle?

Myös Salehin ilo syytesuojasta voi olla ennenaikainen.

Nobelin rauhanpalkinnon ensi viikolla vastaanottava jemeniläisaktivisti Tawakkul Karman keskusteli alkuviikosta Haagissa kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjän Luis Moreno-Ocampon kanssa. Karman kertoi luovuttaneensa syyttäjälle valokuvia ja todistajalausuntoja Jemenin hallituksen toimista demokratia-aktivisteja vastaan.

Myös YK:n turvaneuvoston mielestä kaikki ne, jotka ovat Jemenissä vastuussa väkivallasta, ihmisoikeusrikkomuksista ja väärinkäytöksistä, tulee saattaa vastuuseen.

Riadissa solmittu sopimus toi kuitenkin osan Jemenin oppositiopuolueista mukaan vallanjakoon. Uudeksi väliaikaiseksi pääministeriksi nimettiin oppositiojohtaja Mohammed Basindwa.

Basindwa on johtanut yhtä Salehin eroa vaatineista oppositioryhmien liittoumista, ja nyt hänen tehtävänään on luoda maahan kansallisen yhtenäisyyden hallitus.

Nuorisovallankumousryhmät ovat kuitenkin sanoneet vastustavansa sopimusta ja jatkavansa mielenosoituksia.

Varapresidentti Hadi on ilmoittanut, että uudet presidentinvaalit järjestetään 21. helmikuuta 2012.