Arabiemiraatit haluaa öljymaasta ekomaaksi

Abu Dhabi
Teksti
Susan Heikkinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Arabiemiraatit kasvattavat uusiutuvasta energiasta itselleen uutta leipäpuuta.

Masdar City

Kuvittele saasteeton, päästötön ja jätteetön kaupunki. Ei polttomoottoreita. Lyhyet etäisyydet. Aurinkopaneeleita ja tuulivoimaloita. Kattava kierrätys. Energiatehokkaat rakennukset. Abu Dhabin upporikas emiirikunta laittoi brittiasiantuntijat kuvittelemaan, ja nämä suunnittelivat 50 000:n asukkaan Masdar Cityn. Sen ensimmäinen vaihe, yliopisto kampuksineen, kohoaa paraikaa autiomaahan Abu Dhabin kansainvälisen lentokentän naapuriin.

Masdarin teknillisen yliopiston ensimmäinen lukukausi alkaa jo syksyllä 2009, ja koulutusohjelmat keskittyvät – tietenkin – uusiutuvan energian ja kestävän kehityksen ympärille. Nimekäs amerikkalainen MIT-yliopisto on hankkeen esikuva ja tukija.

Aavikon haasteet

Arabiemiraattien ekologinen jalanjälki on maailman suurin, 9,5 hehtaaria. Sen kokoinen tontti maapallosta elättää teoriassa yhden emiraattilaisen. Suomalaiset ovat samassa WWF:n raportissa 5,2 hehtaarillaan 16. sijalla.

Massiivisen rakentamisen ja ylellisen elämäntyylin lisäksi arabien jalanjälkeä kasvattavat kuuma ilmasto ja omien vesivarojen niukkuus. Rakennukset täytyy ilmastoida ympäri vuoden. Vettä kuluu paljon keinokasteluun, ja veden hankkiminen vie energiaa, valmistetaanpa sitä merivedestä tai rahdataan muualta. Helsinkiläinen Nord Waterkin laivaa pullotettua Päijänteen vettä Emiraatteihin.

Mutta aurinkoa riittää. Masdar Cityn on suunniteltu tuottavan kaiken energiansa itse. Siitä 80 prosenttia tulisi auringosta ja loput tuulesta ja maalämmöstä. Myös suomalainen tuulivoimaloiden valmistaja Winwind on käynyt neuvotteluja turbiinien toimittamisesta kaupunkiin. Viime syksynä Abu Dhabin emiraatista tuli 120 miljoonan euron sijoituksella yksi Winwindin pääomistajista.

Kuumuutta Masdar Cityssä aiotaan lieventää ikivanhoin menetelmin: rakentamalla kapeita varjoisia kujia ja perinteisiä tuulitorneja, joiden kanavissa luonnostaan syntyvä ilmavirtaus viilentää alla olevia huoneita. Vesi valmistetaan merivedestä aurinkovoimalla ja puhdistettu jätevesi kierrätetään kasteluun.

Kaikkialle pääsee jalan. Joukkoliikennettä ei ole, mutta kaupunkilaisten käytössä on pari tuhatta henkilöauton kokoista “kuljetuskapselia”. Tietokoneohjattu, sähkömoottorilla varustettu vaunu vie matkustajansa magneettikiskoja pitkin suoraan halutulle pysäkille. Pysäkeille on kaikkialta korkeintaan 200 metrin matka.

Uusi strategia

Arabiemiraatit on maailman viidenneksi suurin öljynviejämaa, mutta sen öljyvarojen on ennustettu loppuvan alle sadassa vuodessa. Niinpä se tavoittelee nyt johtajuutta uusiutuvan energian alalla. Ekokaupungin rakentaminen on vain yksi osa Masdar-nimellä kulkevasta hankkeesta, joka muun muassa tukee alan tutkimusta ja sijoittaa ulkomaisiin, Winwindin kaltaisiin yrityksiin.

Abu Dhabi on ilmoittanut vähentävänsä hiilidioksidipäästöjään kolmanneksella vuoteen 2020 mennessä. Se kehittelee hiilidioksidin teollista talteenottoa ja sen pumppaamista maahan öljyltä vapautuviin onkaloihin. Suunnitteilla on myös suuri vetyvoimala, mutta päätöstä sen rakentamisesta on lykätty ensi vuoteen. Viime vuonna Arabiemiraatit käynnisti myös ohjelman ydinvoiman ottamiseksi käyttöön.

Suuria ekokaupunkeja on suunniteltu muuallekin, mutta kun esimerkiksi Kiinan Dongtanin rakentamista ei ole vielä edes aloitettu, Masdar Citystä näyttää tulevan ensimmäinen.
Olisi helppo leimata vihreä kaupunkihanke pelkäksi julkisuustempuksi, jolla öljymaa kirkastaa imagoaan. Samaan aikaan Masdar Cityn kanssa Abu Dhabiin ovat nousemassa muun muassa maailman suurin alumiinitehdas – alumiinitehtaat ovat varsinaisia energiasyöppöjä – sekä Yas Marinan formularata.

Kaiken kaikkiaankin piskuinen 50 000 asukkaan ekokaupunki on valmistuessaan 2016 kuin hiekanjyvä energiankulutuksen erämaassa – eikä sekään yllä täysin päästöttömäksi.
Se on kuitenkin merkki muutoksesta. Abu Dhabi olisi voinut sijoittaa 22 miljardia dollaria mihin tahansa muuhunkin.