Jakoi potkut ulkonäkösyistä, kieltäytyi palaamasta työpaikalleen – Yhdysvaltain oudot suurlähettiläät hämmentävät maailmalla

Yhdysvalloissa suurlähettilään paikkoja on aina jaettu poliittisina palkkiovirkoina. Donald Trumpin kaudella tuloksena on ollut kummia selkkauksia.

diplomatia
Teksti
Mika Horelli
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yhdysvalloissa on perinteisesti tapana, että maan kulloinenkin presidentti nimittää maan suurlähettiläiksi henkilöitä, jotka ovat lahjoittaneet riittävästi rahaa presidentin vaalikampanjaan. Näin ovat tehneet säännöllisesti niin demokraatti- kuin republikaanipresidentitkin.

Palkintoviroissaan suurlähettiläät keskittyvät yleensä edustamiseen. Todellisesta ulkopoliittisesta asiantuntemuksesta vastaavat pääasiassa lähetystön apulaispäälliköt (Deputy Chief of Mission, DCM), jotka ovat perinteisesti olleet hyvin koulutettuja ammattidiplomaatteja ja oikeasti perehtyneet asemamaansa asioihin.

Presidentti Donald Trumpin kaudellaan vanha käytäntö on kuitenkin saanut kummallisia muotoja. Usean Trumpin nimittämän suurlähettilään taso ja käytös on herättänyt kasvavaa kummastusta.

Epänormaalista tilanteesta kertoo myös väestökato Yhdysvaltain diplomaattikoneistossa. Ulkoministeriö menetti jo Trumpin kahdeksan ensimmäisen virkakuukauden aikana yli kymmenen prosenttia ei-poliittisissa tehtävissä palvelleista virkamiehistään.