Kovaa peliä terveydellä

Maailman terveysjärjestö WHO joutui pelinappulaksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä kylmässä sodassa.

Presidentti Donald Trump poistui 11. toukokuuta Valkoisessa talossa pidetystä tiedotustilaisuudesta, jossa kerrottiin covid-19-taudin leviämisestä Yhdysvalloissa.
Presidentti Donald Trump poistui 11. toukokuuta Valkoisessa talossa pidetystä tiedotustilaisuudesta, jossa kerrottiin covid-19-taudin leviämisestä Yhdysvalloissa. © BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/LEHTIKUVA

Kiina ja Yhdysvallat ovat kamppailleet maailman herruudesta koko Donald Trumpin presidenttikauden ajan.

Tulliriidat ovat kärjistyneet maailmantaloutta uhkaavaksi kauppasodaksi, jossa Yhdysvallat haluaa eristää Kiinan länsimaisesta teknologiasta.

Myös Hongkongin kiristynyt tilanne hiertää maiden välejä. Kiina syyttää Yhdysvaltoja uudesta kylmästä sodasta, jonka avulla se yrittää estää maata modernisoitumasta.

Trump syyttää puolestaan Kiinaa koronapandemiasta, joka on surmannut jo lähes 400 000 ihmistä. Yhdysvalloissa tautiin on kesäkuun alkuun mennessä kuollut lähes 110 000 ihmistä.

Hän on tässä asiassa oikeassa. Koronavirus sai ilmeisesti alkunsa wuhanilaiselta eläintorilta, ja Kiinan viranomaisten viivyttely johti siihen, että epidemia pääsi leviämään kaikkialle maailmaan.

Sisältö