”Tänä päivänä se näyttää suurelta virheeltä.”

Euroopan komission väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker päätöksestään olla puuttumatta kansanäänestykseen brexitistä, Der Spiegel 1.11.

”En halua olla koko loppuikääni politiikassa.”

Brexit-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage kommentoi päätöstään jättää asettumatta ehdolle Britannian parlamenttivaaleissa, BBC 3.11.

”Sanoin: Kuulkaa, tämä keskustelu on nyt ohi.”

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kertoi ilmoittaneensa puolueelleen, ettei halua keskittyä vaaleissa brexitin vastustukseen, The Guardian 4.11.

Konttoreista puolet pois

Finanssiyhtiö Aktia karsii lähes puolet konttoreistaan ja 92 työtehtävää. Noin 50 henkilölle tarjotaan uutta tehtävää. Tällä hetkellä yhtiöllä on 32 pankkikonttoria ympäri Suomea, lakkautettavat konttorit sijaitsevat muun muassa saaristossa ja pääkaupunkiseudulla. Yhteistoimintaneuvottelut alkoivat syyskuussa.

Turvapaikanhakijat mantereelle

Kreikan hallitus siirtää tuhansia turvapaikanhakijoita saaristossa sijaitsevilta leireiltä mantereelle. Paikalliset asukkaat ovat vastustaneet turvapaikanhakijoiden majoittamista hotelleihin, jotka ovat turistikauden päätyttyä tyhjillään. Olosuhteet leireillä ovat huonontuneet kuluneen vuoden aikana.

Laittomat metsurit tappoivat

Amazoniassa metsää laittomasti hakanneet metsurit ampuivat Paulo Paulino Guajajaran, joka oli vartioimassa metsää. Surmattu kuului alueen alkuperäiskansaan. Yhteenotot alueella ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun presidentti Jair Bolsonaro kertoi sallivansa suojeltujen maiden taloudellisen käytön.

Terveysala keskittyy

Suomen suurin terveys- ja hoivayhtiö Mehiläinen on tehnyt kaupat samalla alalla toimivasta Pihlajalinnasta. Mehiläinen-konsernin suurin omistaja on pääomasijoittaja CVC Capital Partners, ja sillä on ollut vuosittain 1,2 miljoonaa asiakasta.

Autot kotiin Delhissä

Intian pääkaupunki Delhi on rajoittanut yksityisautoilla liikkumista ja käännyttänyt kaupunkiin matkalla olleita lentokoneita pois. Autot ovat saaneet liikkua vuoropäivinä sen mukaan, päättyvätkö rekisterinumerot parillisiin vai parittomiin lukuihin. Pienhiukkasten määrä on ollut poikkeuksen myrkyllisellä tasolla.

Vähemmän uusiutuvaa energiaa

Fossiilisilla polttoaineilla ja turpeella tuotetun sähkön määrä kasvoi Suomessa 14 prosenttia vuonna 2018, raportoi Tilastokeskus. Uusiutuvien energiamuotojen osuus sähkön tuotannosta pieneni 46,2 prosenttiin. Kokonaisuudessaan sähköä tuotettiin 67,5 terawattituntia, mikä oli edellisvuotta enemmän.

Professori uhmaa Kiinassa

Kiinalainen oikeustieteen professori Bing Guo kyseenalaistaa valtion tukeman valvontakoneiston. Hän on haastanut Hangzhoun eläinpuiston oikeuteen, koska turistikohde on alkanut skannata kävijöidensä kasvot. Kiina hyödyntää tunnistustekniikkaa valvonnassa laajemmin kuin mikään toinen valtio.

Sisältö