Verinen protestiaalto yllätti kaikki: Nicaraguan opiskelijat nousivat presidentti Ortegan perhedynastiaa vastaan

Vajaassa viikossa mielenosoitukset ovat levinneet koko maahan ja niissä on kuollut jopa 30 ihmistä.
Amerikka 23.4.2018 15:40
Kimmo Lehtonen
Mielenosoittajat ampuivat kotitekoisilla kranaatinehittimillä ja heittivät kiviä kohti mellakkapoliisia Nicaraguan Managuassa perjantaina 20. huhtikuuta 2018.
Mielenosoittajat ampuivat kotitekoisilla kranaatinehittimillä ja heittivät kiviä kohti mellakkapoliisia Nicaraguan Managuassa perjantaina 20. huhtikuuta 2018. © ALFREDO ZUNIGA / AP / Lehtikuva

”Pelotta päin diktaattorin terroria”, lukee managualaisen opiskelijan kyltissä. Siihen tiivistyy Nicaraguan viime päivien väkivaltaisten ja maanlaajuisten protestien ydinsisältö.

Keskiviikkona 18. huhtikuuta viitisenkymmentä opiskelijaa järjesti mielenosoituksen Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa. Opiskelijat ilmaisivat tukensa eläkeläisille, joiden eläke-etuutta hallitus oli päättänyt leikata.

Mielenosoituksesta alkoi koko Nicaraguan kattava protestiaalto.

Muutamassa päivässä mielenosoitukset levisivät kaikkialle maahan, ja niihin on osallistunut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Väkivaltaisiksi muuttuneille protesteille ei toistaiseksi näy loppua.

Protesteissa on kuollut arviolta 25–30 ihmistä. Lähes kaikki kuolleet ovat nuoria opiskelijoita. Joukossa on myös yksi mellakkapoliisi ja yksi journalisti.