Välit poikki: Takapiru ”Darth Vader” ja presidentti ”vakaa nero” eivät koskaan todella välittäneet toisistaan

Donald Trumpin ja Steve Bannonin välit alkoivat jäähtyä heti, kun kaksikko astui Valkoiseen taloon.

Donald Trump
Teksti
Milka Valtanen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Matkalla joulunviettoon Mar-a-Lagoon Donald Trump raivosi Vanity Fairin artikkelille.

Lehti oli julkaissut presidentin entisen neuvonantajan pitkän haastattelun joulukuun 2017 puolivälissä. Otsikko oli: Minulla on valtaa – Aikooko Steve Bannon presidentiksi?

Bannon pohti artikkelissa presidenttiehdokkaaksi asettumista vuoden 2020 vaaleissa. Hän arveli, että Trump selviää kautensa loppuun vain 30 prosentin todennäköisyydellä. 

Jo Trumpin neuvonantajana toimiessaan Bannon oli vakuuttanut kaikille olevansa hallinnon mahtava takapiru.

Hän oli Darth Vader, joka kutsui presidenttiä pimeälle puolelle.  

Trumpia ärsytti, että media alkoi toistaa tarinaa. Kun Time-lehti helmikuussa 2017 julisti Bannonin kannessaan suureksi manipuloijaksi, asia jäi vaivaamaan presidenttiä kuukausiksi.

Joulun 2017 alla vimmastuneen presidentin neuvonantajat onnistuivat vielä vakuuttamaan hänet siitä, ettei turhautumista kannata näyttää julkisesti.  

Jo muutamaa viikkoa myöhemmin Valkoisen talon hiljaisuus kuitenkin päättyi, kun uutiset toimittaja Michael Wolffin Fire and Furykohukirjasta ehtivät kaapelikanaville.  

Muun muassa Bannonin haastatteluihin perustuva kirja kuvaa Washingtonin kaaosta Trumpin kaudella.  

Bannon ja useat nimettömät lähteet kyseenalaistavat kirjassa presidentin mielenterveyden. Bannon kertoo uskovansa, että Trumpin lähipiiri saa syytteen rahanpesusta ja kutsuu Donald Trump Junioria maanpetturimaiseksi.  

“En ole ikinä nähnyt ketään yhtä poissa tolaltaan”, Trumpia kannattavan Great America -ryhmän strategisti kuvasi Politicolle kirjan presidentissä aiheuttamaa reaktiota. 

 

Valkoinen talo vastasi  New York Magazinen julkaisemaan Wolffin kirjan otteeseen presidentin tiedotteella.

“Steve Bannonilla ei ole mitään tekemistä presidenttiyteni kanssa”, Trump ilmoitti. 

“Kun hän menetti työnsä, hän menetti myös järkensä.” 

Trumpin mukaan Bannonin kehuskelema vaikutusvalta liittovaltion asioihin oli neuvonantajan oman mielikuvituksen tuotetta. Trump sanoi tavanneensa Bannonia kahden kesken vain harvoin.  

“Steve on nyt omillaan, ja saa huomata ettei voittaminen ole yhtä helppoa kuin miltä saan sen näyttämään. Stevellä oli hyvin vähän tekemistä historiallisen voittomme kanssa, mutta hyvin paljon tekemistä republikaanien tappion kanssa Alabamassa”, Trump sanoi.  

Hän korosti, että Bannon oli ollut korkeintaan työntekijä, joka oli aloittanut tehtävässään vasta sen jälkeen, kun Trump oli jo voittanut republikaanien presidenttiehdokkuuden. 

Sama oli kuultu jo ennenkin.  

Huhtikuussa 2017 Bannonin ja Trumpin vävyn, Jared Kushnerin yhteenotot vuotivat julkisuuteen. Bannon joutui jättämään paikkansa Trumpin turvallisuusneuvostossa.

Kun New York Post kysyi Trumpilta, luottaako hän Bannoniin, presidentti väisti kysymyksen.  

“Pidän Stevestä, mutta on muistettava että hän oli tuli mukaan kampanjaani vasta viime metreillä”, Trump sanoi. “Siihen mennessä olin jo voittanut kaikki senaattorit ja kuvernöörit, enkä tuntenut Steveä.”

Kun Trump alkoi menestyä, Bannon otti kunnian itselleen.   

Bannon tuli Trumpin vaalikampanjan johtoon elokuussa 2016.

Wolffin paljastuskirjan mukaan se tapahtui konservatiivisten suurrahoittajien, Robert ja Rebekah Mercerin ehdotuksesta.  

Trump ei vastustanut ajatusta, mutta ihmetteli miksi kukaan haluaisi työskennellä hänen kampanjassaan.  

“Tämä koko juttu”, hänen kerrotaan sanoneen Mercereille, “on perseestä.” 

Kun Trumpin kampanja alkoi menestyä, Bannon otti kunnian itselleen.   

Hän oli rahoittanut osan Hillary ja Bill Clintonin säätiötä käsittelevästä Clinton Cash -kirjasta ja aiheuttanut sillä vahinkoa “kiero-Hillaryn” maineelle.

Trumpin näkökulmasta oli vain hänen kampanjansa ansiota, että tuntemattomasta Bannonista oli tullut julkkis, jota parodioitiin Saturday Night Live -ohjelmassa ja jonka naama komeili säännöllisesti lehtien kansissa.

Virkaanastujaisten jälkeen Bannon otti kunnian kampanjan lisäksi myös vaalivoitosta. Trumpin ja Bannonin välit alkoivat jäähtyä.

Yksityisesti Trump, jolla on tapana kehittää lempinimiä halveksumilleen ihmisille, alkoi kutsua Bannonia Bam-Bamiksi.

Kiviset ja Soraset -sarjan vauvahahmo kanniskelee puumailaa ja saa raivokohtauksia, eikä osaa sanoa muuta kuin “bamm, bamm”. 

Trumpin tympääntyminen Bam-Bamiin alkoi näkyä myös ulospäin. Hän epäili lähipiirilleen neuvonantajaansa lehdistön salaiseksi tietolähteeksi. 

 

Elokuussa 2017 tapahtui se, mikä oli ollut odotettavissa: Bannon lähti Valkoisesta talosta. Se tapahtui ilman julkista välirikkoa.

Trump antoi Bannonin kertoa irtisanoutuneensa pääneuvonantajan tehtävästä, vaikka yleisesti tiedettiin, että henkilöstöpäällikkö John Kelly oli työntänyt Bannonin ulos.  

Eron jälkeisenä päivänä Trump kiitti Bannonia Twitterissä:  

“Haluan kiittää Steve Bannonia hänen palveluksestaan. Hän tuli kampanjaani, kun kilpailin kieroa Hillary Clintonia vastaan – se oli hienoa!” 

Bannon palasi elämäänsä Breitbart-sivuston johtajana ja julisti sodan Trumpin vastustajille. Pian sävy oli kuitenkin toinen.   

Jo samana päivänä Bannon julisti Weekly Standardin haastattelussa, että “Trumpin presidenttiys, jonka vuoksi taistelimme, ja voitimme, on ohi”. 

Bannon moitti myös James Comeyn erottamista FBI:n johdosta ja kutsui sitä suurimmaksi virheeksi politiikan lähihistoriassa. 

Myös Breitbart-sivustolle alkoi yhtäkkiä ilmestyä presidenttiä kritisoivia tekstejä. Erityisen rajusti sivusto vastusti Trumpin suunnitelmaa lähettää Afganistaniin lisää joukkoja. 

 

Viimeistään syyskuussa 2017 Bannon teki selvän pesäeron Trumpiin asettumalla Alabaman senaattorivaalissa äärikonservatiivisen ja -uskovaisen, nuorten tyttöjen jahtaamisesta syytetyn Roy Mooren taakse.  

Republikaanien johto, Trump mukaan lukien kannatti tehtävässä sijaistanutta Luther Strangea.

Moore voitti republikaanien esivaalin, mutta hävisi lopulta kisan demokraattien Doug Jonesille. Mooren tappion jälkeen Trumpin lähipiiri alkoi toivoa entistä enemmän, että presidentti lopettaisi yhteydenpitonsa Bannoniin. 

Trump yritti kuitenkin edelleen tasapainoilla entisen toverinsa ja puolue-eliitin välillä. 

Lokakuisessa kabinetin tapaamisessa republikaanit vaativat presidentiltä selitystä Bannonin hyökkäyksistä puolue-eliittiä vastaan. 

“Ymmärrän Steve Bannonin näkökulman”, Trump sanoi, ja selitti että hänen entinen neuvonantajansa oli turhautunut kongressin kyvyttömyyteen saada aikaan muutoksia.  

“Tiedän, miltä se tuntuu”, presidentti sanoi, ja selvensi sitten nopeasti, ettei itse syyttänyt republikaaneja takkuavasta lainsäädäntötyöstä.  

Näyttää siltä, että Bannon on jäämässä yksin.

Nyt presidentin kärsivällisyys näyttää kuitenkin olevan lopussa. Virallisen tiedotteen lisäksi Trump on päästellyt höyryjä Twitterissä nimittämällä Wolffin kirjaa valekirjaksi ja Bannonia hutilukseksi.

Lisäksi hän on puolustanut omaa kunniaansa. 

“Itse asiassa, koko elämäni ajan suurimmat etuni ovat olleet henkinen tasapaino ja se, että olen erittäin fiksu”, Trump tviittasi 6. tammikuuta, ja totesi perään olevansa oikeastaan “vakaa nero”.  

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Valkoinen talo ei ole osoittanut leppymisen merkkejä. Pikemminkin näyttää siltä, että Bannon on jäämässä yksin.

Entiset tukijat Mercerit ovat jättäneet Bannonin. Myös entinen liittolainen, Trumpin neuvonantaja Stephen Miller on kääntynyt Bannonia vastaan.

Vielä presidenttikauden alkuaikoina Miller oli Bannonille tärkeä kumppani äärikonservatiivisen ja nationalistisen filosofian edistäjänä. 

Nyt Miller ivaa Bannonia julkisuudenhakuiseksi kerskuriksi ja nimittää Wolffin kirjaa fiktioksi. 

Bannon näyttää menettäneen jopa Breitbart Newsin henkilökunnan luottamuksen.

Breitbart uutisoi 9. tammikuuta 2018, että Bannon aikoo lopettaa tehtävässään sivuston johtajana. New York Timesin mukaan Breitbartin työntekijät olivat alkaneet uskoa, että Bannon on tehnyt useita virhearvioita ja irtautunut todellisuudesta, eikä kykene hyväksymään sitä, miten suuri vaikutus hänen lähdöllään Valkoisesta talosta voi olla sivuston toiminnalle.

Myös Bannonin omassa toiminnassa alkaa näkyä epätoivo.

Bannon, joka ei ole yleensä pyörtänyt puheitaan, yritti lepytellä presidenttiä ja tämän lähipiiriä julkaisemalla 7. tammikuuta tiedotteen. Se ei ollut varsinainen anteeksipyyntö, mutta Bannon kutsui siinä Donald Trump Junioria partiootiksi ja hyväksi mieheksi.

Hän selitti tarkoittaneensa, että Trumpin entinen kampanjajohtaja Paul Manafort oli käyttäytynyt maanpetturimaisesti, ei Don Junior.  

 

Täysin lyöty Bannon ei silti ole. Takaiskusta huolimatta hän aikoo jatkaa sotaansa republikaanien puolue-eliittiä vastaan.

Tällä kertaa aseena on uusi poliittinen eturyhmä, jonka hän aikoo perustaa vastustamaan maahanmuuttoa ja vapaakauppaa. 

Lisäksi Bannon aikoo julkaista Clinton Cash -kirjan hengessä kirjan republikaanijohdosta, eritoten puolueen johtajasta, Mitch McConnellista.

Ainakin toistaiseksi McConnell kuitenkin tanssii Bannonin haudalla. Republikaanit uskovat vakaasti, että kun Bannon on poissa, heidän työnsä helpottuu.