”Vaihtoehtoisen totuuden” takana: Tällainen nainen on Trump-kuiskaaja Kellyanne Conway

Trumpin kolmas kampanjapäällikkö ja presidentin neuvonantaja vastaa toimittajien kysymyksiin mitä haluaa.

Donald Trump
Teksti
Milka Valtanen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kun Donald Trump vannoi virkavalansa Washingtonissa 20. tammikuuta, oli Kellyanne Conwayn 50-vuotissyntymäpäivä.

Trumpin kolmas kampanjapäällikkö oli luovinut Trumpin lukuisien kiistojen ja skandaalien läpi ja seissyt tämän rinnalla myös silloin, kun pintaan pulpahti tallenne, jolla Trump leveilee naisten kourimisella.

Miesvaltaisessa työyhteisössä työskentelevällä Conwaylla oli virkaanastujaisten aikaan takana rankat neljä kuukautta.

“Republikaanipolitiikka voi joskus tuntua siltä kuin kävelisi keskelle miesten polttarijuhlia”, hän kertoi syksyllä CNN:lle.

Tällä kertaa median hampaisiin joutui kampanjapäällikön villakangastakki. Conwaylla oli Guccin sini-puna-valkoinen asu, jonka hinnaksi kerrottiin 3 600 dollaria.

Karhuherra Paddingtonin takki, American Girl -nukke, Pähkinänsärkijä, kriitikot ilkkuivat.

Pian takin naurajat saivat uutta ajateltavaa, kun Conway esitteli uuden käsitteen: vaihtoehtoiset faktat.

”Älä ole ylidramaattinen, Chuck”, Conway sanoi. ”Ne olivat vaihtoehtoisia faktoja.”

Virkaanastujaisten jälkeen Trumpin tiedottaja Sean Spicer väitti medialle erheellisesti, että Trumpin tilaisuudessa oli enemmän yleisöä kuin Obamalla vuonna 2009.

Meet the Press -ohjelman toimittaja Chuck Todd kysyi Conwaylta, miksi Spicer oli esittänyt tiedotustilaisuudessa vääristeltyjä lukuja.

Conway vastasi selittämällä, miksei presidenttiä voi arvioida väkijoukon koon perusteella. Todd huomautti, ettei se ollut hänen kysymyksensä, ja kysyi uudestaan, miksi Spicer oli antanut tiedotustilaisuudessaan vääriä tietoja.

”Älä ole ylidramaattinen, Chuck”, Conway sanoi.

”Ne olivat vaihtoehtoisia faktoja.”

Todd ei koskaan saanut vastausta kysymykseensä. Vaihtoehtoisille faktoille sen sijaan syntyi saman tien oma Wikipedia-artikkeli, jonka poistamista kylläkin käsitellään parhaillaan Wikipedia-yhteisössä.

Artikkelissa todetaan, että vaihtoehtoiset faktat muistuttavat George Orwellin kirjasta Vuonna 1984 tuttua uuskieltä. Keskiviikkona 25. tammikuuta Orwellin dystopiaklassikko nousi verkkokauppa Amazonin myydyimmäksi kirjaksi.

Kysymysten väisteleminen ja käsitteiden haltuunotto on Kellyanne Conwayn erikoisalaa.

 

Conway loikkasi Trumpin leiriin Ted Cruzin kampanjatiimistä elokuussa 2016.

Cruz oli vetäytynyt presidenttikisasta, ja Trumpin edellinen kampanjajohtaja Paul Manafort eronnut tehtävästään.

Aluksi Conwayta pidettiin jonkinlaisena maskottina, jonka tehtävä oli saada naisäänestäjät Trumpin puolelle ja täyttää ruutuaika Trump-myönteisellä hölinällä.

Pian alkoi kuitenkin näyttää siltä, että presidenttiehdokkaan kolmas kampanjapäällikkö oli löytänyt hänen jutuilleen punaisen langan, jarruttanut hänen räjähdysherkkää twiittailuaan ja pannut ehdokkaan noudattamaan käsikirjoitusta.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Conwaysta tuli ensimmäinen nainen, joka on Yhdysvalloissa luotsannut ehdokkaan presidentiksi.

Joulukuun 22. päivänä Trump nimitti Conwayn korkea-arvoiseen virkaan, presidentin neuvonantajaksi.

Conwayn mukaan naisten on näytettävä naisellisilta ollakseen uskottavia työpaikalla.

Conway on taustaltaan mielipidetutkija ja yrittäjä. Politiikan analyyseja tuottavan yrityksen perustajana Conwaysta tuli tuttu kasvo republikaaniväen keskuudessa ja vakiovieras keskusteluohjelmissa, eräänlainen Washingtonin seuraelämän lieveilmiö.

Hän on erikoistunut naispuolisten kandidaattien kampanjoihin ja naisäänestäjien houkutteluun sekä julkaissut naisten ja politiikan suhdetta käsittelevän kirjan What Women Really Want.

Perinteiseksi feministiksi häntä ei voi kutsua, sillä hän vastustaa aborttia ja saman sukupuolen pareja ja sanoo, että naisten on näytettävä naisellisilta ollakseen uskottavia työpaikalla.

Hänen entisiä asiakkaitaan ovat esimerkiksi Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja pitkän linjan republikaanivaikuttaja Newt Gingrich.

Vuonna 2014 Conway teki mielipidemittauksen Trumpille, joka harkitsi asettuvansa ehdolle New Yorkin kuvernööriksi.

Trumpin tiimi yritti kosiskella Conwayta joukkoihinsa jo presidentinvaalikampanjan alussa, mutta tämä asettui tukemaan Cruzia. Vielä tammikuussa 2016 Conway kritisoi Trumpia öykkäröinnistä ja herjaamisesta.

Twitterissä arveltiin, että Conway seisoo kameran takana etälamauttimen kanssa.

Tosiasiassa Conway on ollut Trumpin ystävä ja epävirallinen neuvonantaja jo vuodesta 2011. Hän tutustui Trumpiin vuonna 2006 asuessaan tämän omistamassa rakennuksessa.

Conway on neljän lapsen äiti ja naimisissa lakimies George T. Conway kanssa. Herra Conway oli 1990-luvulla nostamassa syytteitä presidentti Bill Clintonia vastaan.

Trump arvostaa suuresti Conwayta, joka vastasi kampanjan aikana pitkälti koko Trumpin poliittisesta brändistä.

Kampanjatiimin keskuudessa häntä pidettiin hengennostattajana, joka tasapainotti sisäisten ristiriitojen ja reviirikamppailujen riepottelemaa työyhteisöä.

Jos Trump antoi tavallista mietitymmän haastattelun, Twitterissä arveltiin, että Conway seisoo kameran takana etälamauttimen kanssa. Hänet ristittiin Trump-kuiskaajaksi.

 

Conway vietti kampanjan aikana kameroiden edessä paljon enemmän aikaa kuin kampanjapäälliköt yleensä. Hänen roolikseen lankesi sammutella Trumpin sytyttämiä tulipaloja ja selittää, miksei aikuisaä miestä voi estää pääsemästä Twitteriin.

Julkistaessaan Conwayn nimityksen presidentin neuvonantajaksi Trump ylisti tätä luotettavaksi strategiksi, jolla oli vaalivoitossa ratkaiseva rooli.

“Hän on väsymätön ja sitkeä puolestapuhujani, jolla on upeita näkemyksiä tehokkaasta viestinnästä” , Trump sanoi tiedotteessaan.

Tähän lausuntoon tiedotusvälineetkin voivat yhtyä. Toimittajiin tottunut Conway on haastatteluissa liukas kuin saippua. Hänen harjaantuneen hymynsä murtamista mahdottomampaa on vain suoran vastauksen nyhtäminen.

Conwayn tyypillinen vastaus liittyy kysymykseen vain vähän tai ei lainkaan, ja tarvittaessa hän on valmis turvautumaan ”vaihtoehtoiseen totuuteen”.

Esimerkiksi Venäjän hakkerointikohun aikaan hän kiisti Trumpin nähneen tiedustelupalvelun raportteja ja puhui sen sijaan Hillary Clintonin epäonnistuneesta kampanjasta.

Kampanjan aikana hän kiisti Trumpin laukovan henkilökohtaisia loukkauksia ja piti tiedotusvälineet hyvän matkan päästä Trumpista.

Conwayn vakiovastaus kiusallisiin kysymyksiin on teilata kaikki väitteet valeuutisina ja vääränä tietona.

Hän syyttää mediaa Trumpin epäreilusta kohtelusta ja pitää The Time -lehden virheellistä uutisointia Martin Luther Kingin rintakuvasta todisteena median mädännäisyydestä.

Trumpin idea rangaistuksesta abortin tehneille särähti Conwayn korvaan.

Kenties tärkein koulu median kanssa toimimisesta ja käsitteiden haltuunotosta Conwaylle on ollut abortin vastainen työ.

Katolisen kasvatuksen saanut Conway on intohimoinen pro-life-liikkeen kannattaja ja on käyttänyt vuosia kehittääkseen abortin vastaista kielenkäyttöä. Hän tietää, miten saada ihmiset puolelleen ja kuinka keskustella aroista asioista loukkaamatta ketään.

”Emme koskaan pidä abortin tekijää rikollisena”, hän kertoi The New Yorkerin haastattelussa.

”Abortissa on kaksi uhria: syntymätön lapsi ja äiti, joka näki abortin parhaaksi vaihtoehdoksi.”

Siksi Trumpin idea jonkinlaisesta rangaistuksesta abortin tehneille naisille särähti erityisen pahasti Conwayn korvaan. Myöhemmin Trump perui aborttipuheensa.

Conwayn menestyksen salaisuus näyttäisi olevan juuri siinä, että hän voi laittaa omatuntonsa hetkeksi syrjään.

Vaikka Conway pani pomonsa kuriin, hän antoi silti Trumpin olla Trump.