Trumpin ystäväkirja voisi näyttää tältä: Saddam tappoi terroristit, Kim Jong-un on fiksu – ja Mussolini on Mussolini

Yhdysvaltain presidentin sydämessä on erityinen paikka vahvoille miehille.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Mitä yhteistä on Donald Trumpilla ja Italian fasistijohtajalla Benito Mussolinilla?

Kummankin mielestä “on parempi elää päivä leijonana kuin sata vuotta lampaana”.

Donald Trump siteerasi Mussolinia Twitterissä helmikuussa 2016:

Jos yllä oleva tviitti ei näy, voit katsoa sen Donald Trumpin Twitter-tililtä.

 

Kun Meet the Press -ohjelman toimittaja Chuck Todd kysyi Trumpilta, tiesikö tämä lainanneensa Mussolinia (1883–1945), Trump ihmetteli, mitä väliä sillä on.

“Mussolini oli Mussolini. Se on erittäin hyvä sitaatti. Se on erittäin mielenkiintoinen sitaatti. Näin sen ja tiesin, kuka sen oli sanonut. Mutta mitä eroa sillä on, oliko se Mussolini vai joku muu?”

Trumpin viehtymys vahvoihin miehiin ja koviin otteisiin on innoittanut mediaa etsimään muitakin yhtymäkohtia Yhdysvaltain presidentin ja maailman yksinvaltaisten hallitsijoiden välillä.

Trump uskoo samaan “ison valheen teoriaan” kuin Adolf Hitler: Kansan enemmistöä on helpompi huijata suurilla kuin pienillä valheilla. Kun valhe on tarpeeksi suuri, ihmiset haluavat uskoa mieluummin että se on totta kuin että joku voisi vääristellä totuutta niin häikäilemättömästi.

Nuorena Donald Trump kehui Playboyn haastattelussa Taivaallisen rauhan aukion verilöylyä voimannäytteeksi.

Hän sisustaa kuin diktaattori.

Ja hän kehuu yksinvaltiaita:

Video: Donald Trump kehuu Saddam Husseinia ja Muammar Gaddafia lokakuussa 2015. Lähde: CNN/Youtube.

 

Suomen Kuvalehti listasi Yhdysvaltain presidentin suosikkimiehet. Jos Trumpilla olisi ystäväkirja, ainakin nämä herrat löytyisivät siitä:

 

Rodrigo Duterte (s. 1945), vallassa 2016–

Trump ja Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte kävivät 30. huhtikuuta “hyvin ystävällisen” puhelinkeskustelun, jossa Trump kutsui Duterten vierailulle Valkoiseen taloon.

Rodrigo Duterte

Duterte on itsevaltainen johtaja, jota syytetään tuhansien huumerikoksista epäiltyjen teloituttamisesta ilman oikeudenkäyntiä.

Duterte on läheisissä väleissä Filippiinejä hallinneen diktaattori Ferdinand Marcosin perheen kanssa. Hän ei piittaa ihmisoikeuksista tai kansainvälisistä suhteista ja on julistanut antavansa itselleen täyden syytesuojan moninkertaisesta murhasta.

Muun muassa paavi Franciscus, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama ovat saaneet kuulla Dutertelta kunniansa: hänen mielestään he ovat “hölmöjä” ja “huoranpenikoita“.

Valkoisen talon mukaan Trumpin kutsu Dutertelle on strateginen siirto. Liittovaltion entinen siirtomaa on loitontunut vanhasta isännästään ja ajautunut lähemmäs Kiinaa, kun Duterte aloitti presidenttinä toukokuussa 2016.

Lokakuussa 2016 Duterte vaati Yhdysvaltain ja Filippiinien eriytymistä. ”Sotilaallisesti ja taloudellisesti Amerikka on hävinnyt”, hän sanoi valtiovierailulla Pekingissä.

Filippiinien presidentin tunteet Yhdysvaltoja kohtaan näyttävät kuitenkin hieman lämmenneen Trumpin presidenttikaudella. Duterte soitti Trumpille onnittelupuhelun tämän vaalivoiton jälkeen.

Myöhemmin Duterte kertoi, että Trump oli toivottanut hänelle onnea huumeiden vastaisessa kampanjassa.

Kriitikoiden mielestä Trumpin pitäisi tuomita Duterten verinen huumesota. Heidän mukaansa Filippiinien presidentti syyllistyy rikokseen ihmisyyttä vastaan.

”Hän menee, voittaa ja on johtaja. Se on uskomatonta.”

Kim Jong-un (s. 1984), vallassa 2011–

Kim Jong-un

Trump sanoi Bloombergin haastattelussa 1. toukokuuta, että hänelle olisi kunnia tavata Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un, jos olosuhteet vain olisivat tapaamiselle suotuisat.

Ensimmäisen kerran Trump sanoi haluavansa tavata Kimin jo kesällä 2016.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean presidentit eivät ole tavanneet sitten vuonna 1953 päättyneen Korean sodan.

Tammikuussa 2016 Trump kutsui Kimiä hulluksi mutta ylisti tätä samassa yhteydessä poliittisten vastustajien peittoamisesta.

“Kuinka moni nuori kaveri voittaa sellaiset kovat kenraalit – aika uskomatonta, kun sitä miettii. Miten hän tekee sen?” Trump pohti kampanjakiertueellaan Iowassa.

”Hän menee, voittaa ja on johtaja. Se on uskomatonta. Hän pyyhkäisi setänsä tieltään. Hän pyyhkäisi tämän ja tuon. Tämä mies ei pelaa pelejä, emmekä me voi pelata pelejä hänen kanssaan, koska hänellä todella on ohjuksia ja ydinaseita.”

Trumpin mielestä Pohjois-Korean nuoren johtajan otteet osoittavat, että tämä on fiksu. Kim on teloituttanut satoja ihmisiä astuttuaan valtaan vuonna 2011. Hänen setänsä tapettiin vuoden 2013 lopulla.

 

Recep Tayyip Erdoğan (s. 1954), vallassa 2003–

Trump onnitteli 17. huhtikuuta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğania tämän voitettua kansanäänestyksen, jossa kansa antoi tukensa presidentin uusille valtaoikeuksille.

Recep Tayyip Erdoğan

Kriitikoiden mukaan perustuslakiuudistus heikentää demokratiaa, kun se kasaa Erdoğanille presidentin valta-aseman lisäksi myös pääministerin vallan.

Trump tarttui puhelimeen poikkeuksellisen nopeasti kansanäänestyksen jälkeen. Yleensä Yhdysvaltain johtajat ovat odottaneet jonkin aikaa vaalituloksen varmistumista ennen onnentoivotuksia.

Eurooppalaisjohtajat eivät onnitelleet Turkin presidenttiä julkisesti. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel esitti huolensa vaalituloksen tasaväkisyydestä. Merkelin mukaan tulos osoittaa, kuinka syvästi Turkki on jakautunut.

Valkoisen talon viranomaislähteen mukaan Trump ja Erdoğan eivät keskustelleet uudistuksen ongelmista, vaan kyseessä oli “yksinkertainen onnittelu“. Turkki on Yhdysvalloille keskeinen kumppani Isisin vastaisessa taistelussa.

Turkki on syyllistynyt laajoihin ja järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja etnisiin puhdistuksiin maan kaakkoisosissa sijaitsevilla kurdialueilla.

 

Abdel Fattah al-Sisi (s. 1954), vallassa 2014–

“Olemme samaa mieltä niin monista asioista. Tahdon kaikkien tietävän, että seisomme erittäin tukevasti prsidentti al-Sisin takana.”

Abdel Fattah al-Sisi

Huhtikuun alussa Trump ylisti vierellään Valkoisessa talossa istunutta Abdel Fattah al-Sisiä.

Al-Sisi on johtanut Egyptiä vuoden 2013 verisestä sotilasvallankaappauksesta lähtien. Hän ei ole aiemmin ollut tervetullut Washingtoniin, sillä häntä pidetään autoritaarisena johtajana, jonka kontolla on tuhansien toisinajattelijoiden vangitseminen.

Egyptin presidentti on torjunut syytökset itsevaltaisuudesta. Financial Timesin joulukuisessa haastattelussa al-Sisi kertoi “rakentavansa rakkautta egyptiläisten välille” ja iloitsi Trumpin vaalivoitosta.

Trump tapasi al-Sisin ensimmäistä kertaa jo syyskuussa 2016. Presidenttiehdokas kehui Egyptin presidenttiä “fantastiseksi kaveriksi” ja ylisti tämän rautaisia otteita.

“Meillä on hyvä kemia. Sen tietää, kun jonkun kanssa on hyvä kemia. Välillämme oli hyvä tunnelma”, Trump sanoi.

Huhtikuisessa tapaamisessa miehet vannoivat toisilleen ystävyyttä. Egyptin kumppanuus terrorismin vastaisessa sodassa painaa Trumpille enemmän kuin maassa tapahtuvat sananvapauden ja ihmisoikeuksien loukkaukset.

”Hän tappoi terroristeja. Hän teki sen niin hyvin.”

Saddam Hussein (1937–2006), vallassa 1971–2003

Kesällä 2016 Trump lausui sanasen vuonna 2006 teloitetusta Yhdysvaltain ykkösvihollisesta.

Saddam Hussein

Saddam Hussein hallitsi Irakia diktaattoripresidenttinä ja -pääministerinä vuosina 1979–2003, kunnes Yhdysvaltain johtama liittouma syrjäytti hänet Irakin sodassa.

Marraskuussa 2006 Irakin oikeuslaitos tuomitsi diktaattorin kuolemaan rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Trumpin mukaan Saddam Hussein oli “paha mies”, mutta sentään tehokas yhdessä asiassa:

“Tiedättekö minkä hän teki hyvin? Hän tappoi terroristeja. Hän teki sen niin hyvin. Heille ei luettu heidän oikeuksiaan. He eivät puhuneet. He olivat terroristeja. Loppu. Tänään Irak on terrorismin Harvard”, Trump sanoi.

Saddam Husseinin aikana Irakia pidettiin terrorismia tukevana valtiona.

 

Video: Trump ylistää Saddam Husseinia heinäkuussa 2016. Lähde CBS News / Youtube.

 

Muammar Gaddafi (1942–2011), vallassa 1969–2011

Muammar Gaddafi

Libyassa asiat olisivat paremmin, jos Muammar Gaddafi olisi yhä vallassa.

Siitä ei Trumpin mielestä ole epäilystäkään, vaan hänen mukaansa tilanne Lähi-idässä on vain pahentunut sen jälkeen kun hirmuhallitsijat ovat kaatuneet.

“Jos poliitikot menisivät rannalle eivätkä tekisi mitään ja Saddam Hussein ja Muammar Gaddafi olisivat vallassa, meillä ei olisi terrorismia joka paikassa – ainakin he tappoivat terroristeja”, Trump sanoi lokakuussa 2015.

Gaddafi johti Libyaa sotilasdiktaattorina vuodesta 1969 vuoden 2011 sisällissotaan asti. Hänen johdossaan Libya tappoi tuhansia kansalaisiaan ja oli johtava terrorismia tukeva valtio.

”Hän ansaitsee johtajuudesta A:n.”

Bašar al-Assad (s. 1965), vallassa 2000–

Trump kehui satojatuhansia kansalaisiaan tapattanutta Syyrian presidentti Bašar al-Assadia Fox-kanavan haastattelussa syyskuussa 2015.

“Hän ansaitsee johtajuudesta A:n, ja meidän presidentillämme ei mene yhtä hyvin”, Trump sanoi.

Samalla viikolla hän lievensi sanojaan mutta moitti Yhdysvaltoja kapinallisten tukemisesta.

“Assad on paha mies, mutta he kaikki ovat pahoja. Me tuemme kapinallisia. Emme edes tiedä, keitä he ovat.”

 

Nursultan Nazarbajev (s. 1940), vallassa 1991–

Nursultan Nazarbajev

Kazakstan loukkaa vakavasti kansalaistensa kokoontumisen-, sanan- ja uskonnonvapautta, vangitsee toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja sekä harjoittaa kidutusta. Maata on vuodesta 1991 asti hallinnut itsevaltainen presidentti Nursultan Nazarbajev.

Viimeksi Nazarbajev vahvisti valtansa vuoden 2015 vaaleissa 91 prosentin äänisaaliilla, jonka hän saavutti äänestäjien painostamisella, lehdistön vaientamisella ja vaalivilpillä.

Vuoden 2016 joulukuussa Trump onnitteli maan presidenttiä “ihmeestä“.

Trumpin mukaan Kazakstan on Nazarbajevin johdolla saavuttanut 25-vuotisen itsenäisyytensä aikana “fantastisen menestyksen”, jota voi kutsua ihmeeksi.

 

Vladimir Putin (s. 1952), vallassa 2003–

Voimakkaista hallitsijoista Trumpin suosikki on hänen republikaanipuoluetovereidensa inhokki, Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Joulukuussa 2016 Trump kehui Twitterissä Putinia fiksuksi:

Jos yllä oleva tviitti ei näy, voit katsoa sen Donald Trumpin Twitter-tililtä.

Jos yllä oleva tviitti ei näy, voit katsoa sen Donald Trumpin Twitter-tililtä.

 

Jo vuonna 2013 Trump mietti, voisiko Putinista tulla hänen paras ystävänsä:

Jos yllä oleva tviitti ei näy, voit katsoa sen Donald Trumpin Twitter-tililtä.

 

Sen jälkeen Trump on puhunut Putinista paljon. Välillä hän on kehuskellut heidän “hyvällä suhteellaan”, välillä kiistänyt koskaan tavanneensa koko Putinia.

Useimmiten Trumpin ihailu Venäjän presidenttiä kohtaan on ollut peittelemätöntä.

Vladimir Putin

Kampanjansa aikana Trump kehui Putinia fiksuksi ja vahvaksi johtajaksi, joka on parempi kuin Obama ja jonka kanssa olisi varmasti helppo tulla toimeen.

“Hän johtaa maataan. Hän on johtaja, toisin kuin meillä tässä maassa”, Trump sanoi joulukuussa 2015. Edellisenä päivänä Putin oli kutsunut Trumpia erinomaiseksi ja lahjakkaaksi.

Venäjällä tapetut toimittajat ja toisinajattelijat Trump kuittasi sanomalla, että Yhdysvallatkin tappaa paljon ihmisiä.

“Tärkeä ero: Putin tappaa toimittajia ja vastustajiaan. Meidän presidenttimme tappaa terroristeja ja vihollisten taistelujoukkoja”, republikaanipuolueen Mitt Romney huomautti Twitterissä joulukuussa 2015:

Jos yllä oleva tviitti ei näy, voit katsoa sen Mitt Romneyn Twitter-tililtä.

 

Trumpin mielestä kritiikin syy on kateus.

Tiedotusvälineet ovat kutsuneet Trumpin ja Putinin suhdetta romanssiksi, jonka kylläkin epäillään viilenneen kevään 2017 kuluessa.

Trumpin ulkopoliittisten neuvonantajien asenteet ovat tiukentuneet Venäjää kohtaan muun muassa sen jälkeen, kun Trumpin lähipiirin Venäjä-suhteet johtivat presidentin virkamiesten potkuihin.

Tiistaina 2. toukokuuta Trump ja Putin kävivät kuitenkin “erittäin hyvän” puhelinkeskustelun Syyriasta, Pohjois-Koreasta ja terrorismin vastaisesta sodasta.

”Meillä oli erittäin hyvä kemia.”

Xi Jinping (s. 1953), vallassa 2013–

Kiinan presidentti Xi Jinping on Trumpin mielestä “hyvä mies”, joka “rakastaa Kiinaa ja Kiinan kansaa” eikä halua “kaaosta ja kuolemaa”.

Trumpin mieli Xistä muuttui sen jälkeen, kun he olivat tavanneet toisensa Floridassa 7. huhtikuuta. Yhdysvaltain presidentin mielestä hänellä ja Xillä oli “erittäin hyvä kemia”.

“Opin tuntemaan hänet hyvin”, Trump sanoi.

Trump oli odottanut neuvotteluista hyvin vaikeita. Presidenttikampanjansa aikana hän moitti Kiinaa kovin sanoin.

Amerikkalaismedioissa on arveltu, että Xi on nyt mennyt suosiossa ohi Putinin ja noussut Yhdysvaltain presidentin mielitietyksi.

Xi johtaa kommunistista Kiinaa, joka muun muassa polkee kansalaisten perusoikeuksia ja on lehdistönvapautta mittaavassa indeksissä sijalla 176.