Paljon vartijana

Fedin uusi pääjohtaja yrittää tasapainottaa Trumpin tempoilevaa talouspolitiikkaa.

Raha 23.03.2018 06:00
Teppo Tiilikainen

© JANNE TERVAMÄKI

Jerome Powell nousi Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin johtoon hankalaan aikaan. Hänen tehtävänään on pitää maan talous tasapainossa samaan aikaan kun maan presidentti tekee kaikkensa hyvän talouskehityksen tuhoamiseksi.

Toistaiseksi Yhdysvalloilla menee loistavasti. Työttömyys on pohjalukemissa. Maahan syntyi jälleen helmikuussa yli 300 000 uutta työpaikkaa, ja talous kasvaa noin 2,8 prosentin vuosivauhtia.

Viime viikkoina ekonomistit ovat kuitenkin varoitelleet kasvun hidastumisesta. Suurimpana uhkana pidetään presidentti Donald Trumpin tempoilevaa talouspolitiikkaa, joka heiluttelee voimakkaasti markkinoita ja dollarin arvoa.

Trump on käynnistänyt noususuhdanteessa mittavan veroelvytyksen, jonka pelätään johtavan talouden ylikuumentumiseen. Veronalennukset ja menolisäykset kasvattavat liittovaltion alijäämää sadoilla miljardeilla dollareilla. Trump tottui yritysjohtajana pelaamaan velkarahalla ja hän yrittää nyt samaa maailman johtavan talousmahdin presidenttinä.

Trumpin suunnittelemat alumiini- ja terästullit uhkaavat johtaa kauppasotaan, mikä heikentäisi koko maailmantalouden kasvunäkymiä.

Uudet tullit ovat herättäneet kritiikkiä myös republikaanien riveissä. Presidentin johtava talousneuvonantaja Gary Cohn erosi kiistan vuoksi tehtävästään maaliskuun alkupuolella.

 

Powellin edeltäjät Ben Bernanke ja Janet Yellen tekivät pääjohtajakausillaan hyvää työtä Fedissä. Yhdysvallat taltutti finanssikriisin poikkeuksellisen voimakkaalla elvytyksellä ja laskemalla ohjauskorkonsa nollan tuntumaan. Talouskehitys saatiin vakaaksi, ja korkotason nostaminen aloitettiin varovaisesti joulukuussa 2015.

Yellen kuuluu niin sanottuun keynesiläiseen koulukuntaan, joka uskoo valtion kykyyn puuttua suhdannevaihteluihin. Viime vuonna hän ryhtyi hillitsemään talouden ylikuumentumista nostamalla Fedin keskeistä federal funds -ohjauskorkoa kolmesti. Samalla hän varoitteli Trumpin verouudistuksen vaikutuksista.

Trump oli tyytymätön Yelleniin ja nimitti Powellin hänen tilalleen, vaikka Yhdysvaltain presidentit ovat yleensä antaneet edeltäjiensä nimittämien pääjohtajien jatkaa tehtävissään. Trump toivoi ilmeisesti, että hänellä olisi sen jälkeen enemmän sananvaltaa Fedin politiikkaan, sillä Powell on republikaani. Hän ei ole myöskään taloustieteilijä, kuten keskuspankkiirit yleensä, vaan juristi.

Presidentti Barack Obama nimitti Powellin Yhdysvaltojen keskuspankin johtokunnan jäseneksi vuonna 2012. Sitä ennen hän työskenteli muun muassa investointipankkiirina.

Trumpin harmiksi näyttää kuitenkin siltä, että Powell jatkaa Yellenin linjalla, sillä Fed korotti maaliskuun kokouksessaan ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksikköä 1,5-1,75 prosentin tasolle. Koronnosto oli jo kuudes  vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

Samalla Fed paransi arviotaan Yhdysvaltain talouskasvusta. Tuoreen ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 2,7 ja ensi vuonna 2,4 prosenttia, kun joulukuussa vastaavat ennusteet olivat 2,5 ja 2,1 prosenttia.

Powell suosii sääntelyn purkamista, mutta rahapolitiikassa häntä pidetään keskitien kulkijana. Hän korostaa edeltäjiensä tavoin keskuspankin itsenäisyyttä.

Powell  on vihjaillut, että Fed saattaa nostaa korkoja tänä vuonna tarpeen vaatiessa jopa neljästi. Hänen mukaansa keskuspankin tehtävä on huolehtia siitä, ettei Yhdysvaltojen talous ylikuumene ja että inflaatio pysyy sovituissa rajoissa.

Powellin mukaan keskuspankki on huolissaan Trumpin tuontitullien seurauksista. Häntä huolestuttaa myös Yhdysvaltain valtionvelka, joka uhkaa kohota nykyisestä 20 000 miljardista jopa 35 000:een vuoteen 2027 mennessä.

Sisältö