Taas pidätellään henkeä: Hylkääkö Trump seuraavaksi lentoliikenteen ilmastosopimuksen?

Liikenneilmailun uusi CORSIA-sopimus ja Yhdysvaltain presidentin jo hylkäämä Pariisin ilmastosopimus kulkevat käsi kädessä.
Amerikka 15.7.2017 12:58
Melanie Trump (vas.), Brigitte Macron ja Donald Trump seurasivat Ranskan kansallispäivän sotilasparaatia Pariisissa 14. heinäkuuta 2017.
Melanie Trump (vas.), Brigitte Macron ja Donald Trump seurasivat Ranskan kansallispäivän sotilasparaatia Pariisissa 14. heinäkuuta 2017. © MICHEL EULER / AP / LEHTIKUVA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vietti Ranskan kansallispäivää 14. heinäkuuta kollegansa Emmanuel Macronin vieraana Pariisissa. Yksi keskustelujen pääaihe oli Trumpin päätös irrottaa maansa Pariisin ilmastosopimuksesta.

Ilmailualalla odotetaan henkeä pidätelleen tämän päätöksen mahdollista, ellei jopa todennäköistä jatkoa.

Koska ilmastonmuutos ei Trumpin mielestä ole vakava uhka, hän saattaa hyvinkin sanoa jäähyväiset myös lentoliikenteen erilliselle ilmastosopimukselle, joka tunnetaan lyhenteellä CORSIA.

Se saatiin valmiiksi vasta viime vuonna YK:n alaisessa kansainvälisessä siviili-ilmailujärjestössä ICAO:ssa käydyissä pitkäpiimäisissä neuvotteluissa. Niiden vetojuhtana toimi Trumpin edeltäjän Barack Obaman johtama Yhdysvallat. Se myös sitoutui ensimmäisten joukossa noudattamaan CORSIAn määräyksiä heti järjestelmän kokeilukauden alkaessa vuonna 2021.