Riossa jokainen olympiaurheilija saa 42 ilmaista kondomia

Brasilialaisprostituoidut pelkäävät, että kisoista tulee heille yhtä suuri taloudellinen pettymys kuin vuoden 2014 jalkapallon MM-kisoista.
Amerikka 4.8.2016 07:30
Meksikon olympiajoukkue esittelee saamiaan terveyspakkauksia, jotka sisältävät muun muassa käsidesiä ja kondomeita. © AP / LEHTIKUVA / REBECCA BLACKWELL

Rio de Janeiron olympialaisissa jaetaan ennätysmäärä ilmaisia kondomeja, 450 000 kappaletta. Ilmaisten kondomien jakaminen on olympiaperinne, joka alkoi jo vuonna 1988 Soulin olympialaisissa. Silloin jaettiin 8 500 kondomia, mutta Riossa niitä on jaossa 52 kertaa enemmän. Nyt jaetaan myös ensimmäisen kerran 150 000 naisten kondomia.

Kondomien määrä ei kerro niinkään siitä, että Riosta olisi tulossa jonkinlainen seksihullu Woodstock, vaan kisojen järjestäjän verhotusta zika-viruksen pelosta. Brasilian kansallinen olympiakomitea julistaa, että 10 500 urheilijan ei tarvitse olla huolissaan zikan vuoksi. Silti heille jaetaan ilmaisia kondomeja, keskimäärin 42 kondomia urheilijaa kohden. The Guardian -lehti kommentoi, että olympialaistenkin mittojen mukaan määrä on ”helvetin paljon”.

Kondomien jakaminen urheilijoille ei ole liioiteltua ainakaan Sydneyn olympialaisten kokemusten valossa. Siellä kisajärjestäjät jakoivat 70 000 kondomia, mutta ne loppuivat kisojen puolessa välissä. Nyt australialaiset tuovat omat kondominsa, jotka on käsitelty zika-viruksia tappavalla kemikaalilla. Zika on vaarallinen raskaana oleville naisille, koska se aiheuttaa pienipäisyyttä syntyville lapsille. Myös suojaamattomassa seksissä zika-virus voi siirtyä henkilöstä toiseen useiden viikkojen kuluttua tartunnasta.