Presidentti Trumpin luottomies Steve Bannon sen tietää: ”Pimeys on hyvä asia – Saatana on valtaa”

Jos jossain on tulipalo, Bannon on luultavasti lähistöllä tulitikkujen kanssa.
Amerikka 7.2.2017 18:42
Valkoisen talon strategiapäällikkö Steve Bannon.
Valkoisen talon strategiapäällikkö Steve Bannon. © Nicholas Kamm / AFP / Lehtikuva

Marraskuussa 2016 Stephen ”Steve” K. Bannon antoi ensimmäisen haastattelunsa Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen.

”Pimeys on hyvä asia: Dick Cheney. Darth Vader. Saatana. Se on valtaa. Meille on vain eduksi, kun he ymmärtävät väärin ja ovat sokeita sille, keitä me olemme ja mitä teemme”, Bannon kuvaili itseään ja vastustajana pitämäänsä mediaa The Hollywood Reporterin haastattelussa.

Siihen asti Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö oli antanut lausuntoja vain johtamalleen äärioikeistolaiselle mielipidesivusto Breitbart Newsille.

Sitten Trump nimitti puoluejärjestelmän ulkopuolelta tulleen Bannonin strategiapäälliköksi, virkaan jonka Trump oli  häntä varten luonut.

Bannonista tuli kenties läntisen maailman toiseksi vaikutusvaltaisin ihminen.

Video: Saturday Night Live -ohjelman parodia Trumpista ja Bannonista.


Strategiapäällikkönä
Bannon on yksi presidentin lähimmistä neuvonantajista ellei kaikkein lähin. Hän vastaa suurista linjoista ja johdattaa Trumpia kohti tämän poliittisia tavoitteita.

Strategiapäällikön virka muistuttaa pitkälti Valkoisen talon kansliapäällikön Reince Priebusin tehtävää. Molemmat raportoivat suoraan presidentille ja allekirjoittavat tärkeitä päätöksiä yhdessä. Priebus on republikaanien entinen puhemies.

Vallanjako Priebusin ja Bannonin, Washingtonin ulkopuolelta tulleen populistin, kesken luo Trumpin kabinettiin kaksi mahdin saareketta, joiden näkemykset ovat osin ristiriidassa.

Priebus edustaa vallanpitäjäeliittiä, jota aatelittomien suojelupyhimykseksi julistautunut Bannon on omien sanojensa mukaan vastustanut siitä pitäen, kun näki, ”miten pahasti presidentti Jimmy Carter sotki kaiken”.

”Minusta tuli suuri Reaganin ihailija, olen sitä edelleen. Kun palasin 2008 Aasian yritysmaailmasta ja näin, että Bush oli sotkenut kaiken yhtä pahasti kuin Carter, käännyin valtaeliittiä vastaan. Koko maa oli katastrofi”, Bannon on kertonut.

Trump nimitti Bannonin turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi 28. tammikuuta. Valkoisen talon strategiapäälliköstä tuli entistä kiinteämpi osa valtakoneistoa, jota hän vastustaa.

Kuinka siinä niin pääsi käymään?

 

Steve Bannon syntyi irlantilais-katoliseen ja työväenluokkaiseen perheeseen Virginian osavaltiossa vuonna 1953.

Vanhemmat kannattivat Kennedyä, ammattiliittoja ja demokraatteja.

Steveä politiikka ei juuri kiinnostanut.

Hän pestautui merivoimiin seitsemäksi vuodeksi ja siirtyi sen jälkeen Goldman Sachsin investointipankkiiriksi ja tuotti samalla dokumentteja republikaanien merkkihenkilöistä.

Bannonilla on tutkinto Virginia Techistä, Georgetownin yliopistosta ja Harvardista. Hän on 63-vuotias kolmen aikuisen tyttären isä ja ollut kolmesti naimisissa, mutta kaikki liitot ovat päättyneet avioeroon.

Vuonna 2004 Bannon askaroi Ronald Reaganista kertovan dokumentin parissa ja tapasi toisen Reaganin ihailijan, Andrew Bertbaitin.

Breitbart oli työskennellyt konservatiivisivusto Drudge Reportissa ja auttanut Arianna Huffingtonia aloittamaan Huffington Postin ja perustanut sitten nimeään kantavan Breitbart.com-verkkosivun, jolla suomittiin muslimeja, maahanmuuttajia ja afroamerikkalaisia ihmisoikeusaktivisteja.

 

Aluksi Bannon hääri sivuston takapiruna mutta otti ohjat vuonna 2012, kun Andrew Bertbait kuoli.

Hän jatkoi edeltäjänsä suunnitelmaa rakentaa maailmanlaajuinen, populistinen ja hallinnonvastainen uutissivusto. Bannonin käsissä Breitbart Newsistä kehittyi kansainvälinen mielipidemedia, joka lähetti etäpesäkkeitä myös Eurooppaan.

Sivusto syytti presidentti Obamaa ”vihamielisten muslimien maahantuonnista” ja vertasi seksuaaliterveyttä edistävän Planned Parenthood -järjestön työtä holokaustiin.

Verkossa tapahtuvan häirinnän kohteeksi joutuneita naisia Breitbart.com kehotti poistumaan internetistä ja lopettamaan sen pilaamisen miehiltä.

Vuonna 2011 antamassaan radiohaastattelussa Bannon ylisti konservatiivinaisia, jotka vastustivat narratiivia edistyksellisestä naisesta.

”Tätä maata johtavien naisten pitäisi olla perheen kannattajia, joilla on aviomiehet ja jotka rakastavat lapsiaan. Ei lesbojoukko naisten yliopistoista.”

Bannon flirttaili republikaanien kanssa ja tuotti imartelevia dokumentteja teekutsuliikkeestä, Minnesotan kongressiedustaja Michelle Bachmannista ja Alaskan kuvernööri Sarah Palinista, jotka hänen tulkintansa mukaan ovat lesbojoukon vastakohta.

 

Donald Trumpista Bannon löysi viimein etsimänsä kumppanin.

Breitbart News alkoi avoimesti kannattaa Trumpia vuonna 2016, ja presidenttiehdokas vieraili säännöllisesti Bannonin isännöimässä radio-ohjelmassa.

Bannonille Trump oli ”epätäydellinen alus”, jonka kyydissä luotsata asiaansa. Hän jätti Breitbart Newsin johdon ja ryhtyi ehdokkaan kampanjapomoksi.

Niin Bannonista tuli Trumpin poliittisen ideologian perusta.

Bannon pitää kiinni hallinnonvastaisista aatteistaan yhtä tiukasti kuin parransängestään, öljykangastakistaan ja reisitaskuhousuistaan.

Bannon uskoo vakaasti teoriaan, jonka mukaan ihmiskunnan historia kiertää 80–100 vuoden mittaisessa syklissä. Sykli päättyy mullistavaan tapahtumaan, joka tuhoaa vanhan järjestyksen. Sen tilalle astuu uusi aikakausi.

Teoria on esitelty kirjassa The Fourth Turning, jonka uskollinen lukija Bannon on.

Edellisiksi käännöskohdiksi kirja mainitsee muun muassa Yhdysvaltain sisällissodan ja 1930-luvun laman ja toisen maailmansodan.

Bannon ja kirjan kirjoittajat uskovat, että kolmas muutoskohta on käsillä juuri nyt, ja Bannon on jo alkanut rohkaista Trumpia horjuttamaan nykyistä järjestystä.

Bannon rohkaisee presidenttiä rikkomaan poliittiset ja taloudelliset liittoumat ja hylkäämään Yhdysvaltain perinteiset arvot.

Bannon kannattaa autoritaarista politiikkaa, jolla valmistaudutaan mittavaan lännen ja Lähi-idän tai mahdollisesti lännen ja Kiinan väliseen konfliktiin.

Kun muut neuvonantajat yrittävät hillitä tai muuttaa presidenttiä, Bannon kehottaa Trumpia painamaan kaasua.

”Jos jossain on räjähdys tai tulipalo, Steve on luultavasti jossakin lähistöllä tulitikkujen kanssa”, Breitbartin politiikantoimittaja Matthew Boyle on kuvannut.

 

Toistaiseksi Bannon on kerännyt natsoja paitsi taistelussa maahanmuuttoa myös mediaa vastaan.

Kun Trump puhui mediaa vastaan käymästään sodasta, Bannon julisti, että uutistoimistot ovat nykyhallinnon oppositiopuolue.

”Median pitäisi olla häpeissään, pitää hetken suunsa kiinni ja kuunnella hetken aikaa”, Bannon sanoi viisi päivää Trumpin virkaanastujaisten jälkeen 25. tammikuuta.

”Haluan että siteeraatte tätä: media on oppositio, joka ei ymmärrä tätä maata. He eivät edelleenkään ymmärrä, miksi Donald Trump on Yhdysvaltain presidentti.”

Strategiajohtajan mediastrategia on omaksuttu Valkoisessa talossa.

Trumpin tiedottaja Sean Spicer on osoittanut piittaamattomuutta tosiasioista, ja Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway on lanseerannut käsitteen vaihtoehtoiset faktat.

 

Bannon itse ei ole luottanut pelkästään vaihtoehtoisiin faktoihin.

Vuonna 2012 hän perusti hallituksen luotettavuutta tutkivan toimiston GAI:n Floridan Tallahasseehen yhdessä Peter Schweizerin kanssa.

Konservatiivinen ja voittoa tavoittelematon organisaatio analysoi verotietoja ja louhii dataa paljastaakseen ”verovarojen väärinkäytön ja muun hallinnon korruption”.

Totuudessa pysyttelemiselle oli käytännöllinen syy:

”Huomasimme Peterin kanssa, että faktat, eivät huhut, toimivat parhaisiin tutkiviin toimittajiin”, Bannon kertoi Bloombergin toimittajalle.

GAI on tehnyt yhteistyötä Newsweekin, ABC Newsin ja CBS:n 60 Minutes -ohjelman kanssa esimerkiksi kongressin sisäpiirikauppoja ja presidentinvaalikampanjoiden luottokorttipetoksia käsittelevissä jutuissa.

Organisaatio on julkaissut myös Clintonien varallisuudesta kertovan kirjan, Clinton Cash, jonka alaotsikko on suomennettuna: ”Miten ja miksi ulkomaiset hallitukset ja yritykset auttoivat Billiä ja Hillarya rikastumaan” GAI on työstänyt myös Jeb Bushin rikastumisesta kertovan Bush Bucks, jonka alaotsikko on: ”Miten julkinen palvelu ja yhtiöt auttoivat Jebiä rikastumaan”.

 

Korkean tason vallanpitäjiä narauttava GAI ei ole täysin nuhteeton itsekään.

Vuoden 2016 marraskuussa The Washington Post löysi sidoksia yleishyödylliseksi ilmoitetun GAI:n ja voittoa tavoittelevan Breitbart Newsin väliltä.

Julkisen palvelun organisaatioksi luokiteltua GAI:ta epäiltiin laittomasta sekaantumisesta poliittiseen kampanjaan.

Vuosien 2013–2015 aikana GAI oli ostanut yli 200 000 dollarilla mainostilaa Breitbartin sivuilta.

Bannon oli nostanut GAI:n nimissä palkkaa 30 viikkotunnilta neljän vuoden ajan johtaessaan täyspäiväisesti Breitbart Newsiä.