Presidentti löysässä hirressä – Brasilia ajautui kaaokseen

Dilma Rousseff voi joutua eroamaan. Presidentin kannattajat pitävät tilannetta vallankaappauksena.
Amerikka 16.4.2016 18:30
Brasilian presidentti Dilma Rousseff 15. huhtikuuta 2016. © EVARISTO SA / AFP / LEHTIKUVA

Presidentti Dilma Rousseffin kannattajat ja vastustajat tappelevat Brasilian kaduilla. Maa on joutunut poliittiseen ja taloudelliseen kaaokseen, kun presidenttiä erotetaan.

Pääkaupungissa Brasíliassa kuohuu viikonloppuna. Maan kahtiajakoa symboloi poliisin pysyttämä korkea aita, joka erottaa Dilman kannattajat ja vastustajat toisistaan suurissa joukkomielenosoituksissa.

Maanantaiaamuna Suomen aikaan ratkeaa, eteneekö presidentin viraltapanohanke, kun Brasilian kongressin alahuone äänestää siitä. Äänestyksestä tulee niin tiukka, että tuloksen voi ratkaista vain neljä kansanedustajaa.

Dilmaa syytetään budjettilakien rikkomisesta. Vasemmistolainen presidentti turvautui ”luovaan kirjanpitoon”, kun hallituksen talouspohja alkoi pettää. Hallitus käytti keskuspankin varantoja peittääkseen budjettialijäämää.

Dilma puolustaa itseään sanomalla, että hän vain antoi taloudesta paremman kuvan kuin se itse asiassa oli. Tässä hän toimi sanojensa mukaan samalla tavalla kuin aikaisemmat presidentit, osavaltioiden kuvernöörit ja poliitikot yleensäkin.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu