Postiääniskandaalin keittäminen voi olla Trumpin viimeinen toivo – Asiantuntija: Ei tarvitse edes hakkeroida mitään

Sähköisiä äänestyskoneita hakkeroineen suomalaisasiantuntijan Harri Hurstin mukaan Yhdysvallat on varautunut huonosti tietoturvauhkiin.
Amerikka 30.9.2020 12:56
Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Joe Biden osallistuivat televisioväittelyyn Ohion Clevelandissa 29. syyskuuta.
Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Joe Biden osallistuivat televisioväittelyyn Ohion Clevelandissa 29. syyskuuta. © Jim Watson/AFP/Lehtikuva

Koronapandemialla saattaa olla yllättävä vaikutus Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Välttääkseen mahdollisen tartunnan yhä useampi amerikkalainen äänestää nyt kirjeitse, mikä tarkoittaa, että ääni annetaan perinteisesti paperille kirjattuna. Paperinen äänestyslipuke jää talteen, jolloin äänet voidaan tarkastuslaskea luotettavasti.

Virallisena vaalipäivänä 3. marraskuuta äänestyspaikoilla sen sijaan on käytössä erilaisia sähköisiä äänestyslaitteita, joiden käyttäminen vaarantaa tietoturva-asiantuntijoiden mukaan tuloksen luotettavuuden. Ääniä ei voida täysin luotettavasti tarkastuslaskea, koska sähköisen laitteen tuloksia on voitu manipuloida eikä äänestäjän valinnasta jää talteen paperista äänestyslipuketta.

 

Suomalainen Harri Hursti on kansainvälisesti tunnettu sähköisen äänestyksen tietoturva-asiantuntija, joka osoitti jo vuonna 2005, että sähköisten äänestyslaitteiden tulosten manipuloiminen on mahdollista. Tämän jälkeen hakkerit ovat tehneet saman useiden vaalien alla.