Näin ei pitänyt käydä: Oma väki petti Trumpin – Republikaanien riidat hidastavat presidentin uudistuksia

Uutisanalyysi: Seuraavana vaarassa on paljon hehkutettu verouudistus.
Amerikka 27.3.2017 18:33
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa Washingtonissa 24. maaliskuuta 2017.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa Washingtonissa 24. maaliskuuta 2017. © EVAN VUCCI / AP / Lehtikuva

Obamacare on maan laki Donald Trumpin Yhdysvalloissa. Tähän lopputulokseen pääseminen vei republikaanipuolueelta seitsemän vuotta ja yhden reisille levinneen lakiesityksen.

Kyseessä on Trumpin hallinnon monista vastoinkäymisistä toistaiseksi pahin.

Se on paljon, sillä liittovaltion keskusrikospoliisi FBI tutkii parhaillaan presidentin lähipiiriä sen Venäjän-yhteyksistä presidentinvaalien aikana.

Seitsemän vuotta republikaanit ovat perustelleet Barack Obaman terveydenhuoltojärjestelmän toimimattomuutta ja kampanjoineet sen kumoamisen puolesta.

Marraskuussa 2016 puolue sai johtoonsa miehen, joka totisesti aikoi purkaa totaaliseksi katastrofiksi kutsumansa Obamacaren. Presidentinvaalit voittanut Trump lupasi tilalle halvemman, paremman ja kattavamman terveydenhuollon.

Kun sitten puhemies Paul Ryanin leipuroima ja Trumpin nimikirjaimilla koristeltu terveydenhuoltouudistus olisikin ollut nykyistä kalliimpi ja jättänyt jopa 24 miljoonaa kansalaista ilman sairasvakuutusta, juuri kukaan ei halunnut asettua sen taakse.