Millenniaalit matkalla valtaan

Vuosien 1981 ja 1995 välillä syntynyt sukupolvi ohittaa pian suuret ikäluokat ja muuttaa Yhdysvaltain politiikkaa. Heille yksi meemi kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

näkökulma 20.09.2019 06:00
Benita Heiskanen
© OUTI KAINIEMI

Yhdysvaltain väestönkehitystä kartoittavan PEW-tutkimuskeskuksen mukaan millenniaalit, eli vuosien 1981 ja 1995 välillä syntynyt Y-sukupolvi, menee lukumäärältään suurten ikäluokkien ohi vuoden 2019 väestölaskelmissa. Vuosien 1946 ja 1964 välillä syntyneet suuret ikäluokat pitävät kuitenkin edelleen lujasti kiinni vallastaan poliittisissa instituutioissa kuten kongressissa.

Miten USA:n poliittinen kulttuuri muuttuu, jos millenniaalit saavat valtaa?

Merkittävä ero sukupolvien välillä on suhtautuminen kaksipuoluejärjestelmään. Millenniaaleissa on eniten sitoutumattomia verrattuna muihin ikäryhmiin. Siinä missä vanhemmat vannovat ideologisen puoluepolitiikan nimiin, millenniaalit toimivat asiakysymykset edellä.

 

Millenniaalit ovat myös erityisen monimuotoinen sukupolvi. Heistä 40 prosenttia lukeutuu johonkin vähemmistöön: 21 prosenttia latinoihin, 13 prosenttia mustiin, 7 prosenttia aasialaisiin ja 3 prosenttia muihin. Valkoisista millenniaaleista 79 prosenttia uskoo maahanmuuttajien olevan kansakunnalle vahvuus pikemmin kuin rasite. Valkoisista suurten ikäluokkien edustajista samaa mieltä on 54 prosenttia.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

avatar - 'Benita Heiskanen
Benita Heiskanen

Kirjoittaja on Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Turun yliopiston John Morton -keskuksessa.

Sisältö