Lennonjohtajan painajainen: Kahdella koneella liian vähän polttoainetta – vain toinen pääsi ehjänä perille

Onnettomuudessa kuoli 71 ihmistä. Syy polttoaineen loppumiseen oli ilmeisesti taloudellinen: kapteeni kuului lentoyhtiön omistajiin.
Amerikka 2.12.2016 10:42
Pelastustyöntekijät tutkivat LaMia-lentoyhtiön matkustajakoneen hylkyä Cerro Gordon vuoristossa Kolumbiassa 29. marraskuuta 2016.
Pelastustyöntekijät tutkivat LaMia-lentoyhtiön matkustajakoneen hylkyä Cerro Gordon vuoristossa Kolumbiassa 29. marraskuuta 2016. © Raul Arboleda / AFP / Lehtikuva

Maanantai 28. marraskuuta oli painajaismainen ilta kolumbialaisen Medellinin kaupungin lennonjohdossa.

VivaColombia-lentoyhtiön Airbus A320 oli noin 250 kilometrin päässä kentästä pohjoiseen yli kymmenen kilometrin korkeudessa, kun se äkkiä kääntyi takaisin ja pyysi selvitystä laskuun Medellinin kentälle.

Koneessa oli polttoainevuoto.

Lennonjohto määräsi muut kenttää lähestyvät koneet odotuskuvioon ja selvitti A320:n suoraan laskuun. VivaColombia oli maassa kello 21.51.

Samoihin aikoihin kenttää lähestyi etelästä bolivialaisen tilauslentoyhtiön LaMian Avro RJ-85. Se oli startannut Bolivian Santa Cruzista kyydissään brasilialainen mestaruussarjan jalkapallojoukkue Chapecoense.

Lento Santa Cruzista oli Avron toimintamatkan äärirajoilla, mutta kone ei tehnyt välilaskua tankatakseen. Mahdollisista välilaskukentistä Bolivian Cobija oli illalla suljettu, eikä pilotti halunnut poiketa Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa, josta Medelliniin on enää lyhyt matka.