Hyvästi, @realDonaldTrump

Somejäteillä ei ole todellista halua muuttaa algoritmejaan, vaan ne elävät tarjoilemalla ääriajatuksia ääriajatuksista kiinnostuneille. Sama ”kiihdyttämisen logiikka” on journalistisella medialla.

Profiilikuva
media
Teksti
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kolme vuotta sitten ihmettelin tällä palstalla, miten Yhdysvaltain presidentti voi Twitterissä uhkailla ydinsodalla. Twitterin säännöt kieltävät väkivallalla ja kuolemalla uhkaamisen. Ilmiannoin Donald Trumpin tviitit, minkä seurauksena ne piilotettiin – minulta.

Viime viikolla Twitter piilotti presidentin kaikki tviitit pysyvästi koko maailmalta, kun Trumpin tili jäädytettiin sääntöjen rikkomisen vuoksi.

Trump menetti suoran viestintäkanavansa ja 89 miljoonaa seuraajaansa. Samalla katosi poliittista historiaa, ja monet viime vuosien uutissisällöt muuttuivat lukukelvottomiksi, kun mediasivustoille upotetut Trumpin tviitit hävisivät silmänräpäyksessä.

Ihan näin järeitä seurauksia en arvannut odottaa.

 

Vaikka Twitterin @realDonaldTrump-show loppui, Trump saa kyllä äänensä kuuluviin.

Somekanavia riittää, ja sen kun soittelee kavereilleen Foxin lähetyksiin, ryhtyy itse vetämään tv-ohjelmaa tai hankkii jonkin uutiskanavan omistukseensa.

Erityisesti pienkanavat One America News Network ja Newsmax TV ovat myötäsukaisuudellaan olleet presidentin mieleen viime aikoina. Niistä voisi lisärahoituksella ja Trumpin nimellä kasvattaa Foxille haastajia.

 

Helsingin Sanomien Jussi Pullinen huomautti (HS 9.1.) somejättien tiukentuneista Trump-estoista, ettei teknologiayhtiöillä ole todellista halua muuttaa algoritmejaan vaan ne keskittyvät yksittäisten ylilyöntien siivoamiseen. Ne elävät tarjoilemalla ääriajatuksia ääriajatuksista kiinnostuneille. Pullisen mukaan Facebookin ja Twitterin liiketoiminnan perusta on ”kiihdyttämisen logiikka”.

Myös perinteisen median liiketoiminnan ytimessä on yhdenlainen kiihdyttämisen logiikka. Muun muassa Fox, CNN, The New York Times ja The Washington Post ovat rikkoneet yleisöennätyksiä ja kasvattaneet liikevaihtoaan Trump-sisältöjensä ansiosta. Onkin vaikea nähdä, että mediat päästäisivät irti rahasammostaan.

Mihin media- ja somekanaviin Trump seuraavaksi asettuukaan, hän vetää mukanaan massiivisen joukon kannattajiaan, herättää muun median mielenkiinnon ja voi muuttaa amerikkalaisen median voimasuhteita pysyvästi.

Kirjoittaja on YTT, vapaa toimittaja ja SK:n Mediaansekaantuja-blogisti.

Neljä vuotta, 24756 tviittiä, 5809 kertaa ”minä” – Donald Trump johti Yhdysvaltoja Twitterillä, SK analysoi kaikki hänen tviittinsä