Kolumbiassa rauha on elintärkeä, mutta Venezuelalle se tarkoittaa huumekaupan kaoottista uusjakoa

Yhdysvaltain huumevirasto laskee, että Venezuelasta viedään Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin 300 tonnia kokaiinia vuodessa, viisi kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.
Amerikka 22.10.2016 16:45

Lähes puolentoista tonnin kokaiinilasti ylitti Kolumbian rajan kuljettuaan 800 kilometrin matkan venezuelalaisia maanteitä.

Se saapui Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin luiskahdettuaan onnistuneesta noin kahden tusinan armeijan tietarkastuspisteen läpi.

Sen jälkeen kuormaa säilytettiin useita päiviä Caracasin lentokentällä. Lopulta se jaettiin 31 matkalaukkuun ja lennätettiin Air Francen lennolla Pariisiin.

 

Vasta Pariisissa noin 250 miljoonan euron arvoinen lasti paljastui. Ranskan poliisi teki 10.9.2013 historiansa suurimman kokaiinitakavarikon yhteisoperaatiossa Britannian, Espanjan ja Hollannin viranomaisten kanssa.

Venezuelan viranomaisille operaatiosta ei kerrottu etukäteen, sillä tiedon pelättiin vuotavan heti huumeliigoille.

”Miksi he olisivatkaan kertoneet, kun armeija oli kuljetuksessa mukana?”, kommentoi Venezuelan huumevirastoa aiemmin johtanut Mildred Camero. Hänet erotettiin virastaan vuonna 2008 – omien sanojensa mukaan siksi, että hän alkoi paljastaa sotilaiden yhteyksiä huumerikollisiin.