”Huomenna helvetti on irti”, Trumpin entinen strategi lupasi – Moni tiesi, että väkivaltainen joukko aikoo vallata kongressin

Kongressi tutkii Facebookin osuutta Capitolin tapahtumissa. Yhtiön työntekijöitä turhautti, ettei valeuutisiin puututtu tarpeeksi.
Amerikka 31.10.2021 20:45
Presidentti Donald Trumpin kannattajia tunkeutui Yhdysvaltain kongressin rakennukseen 6. tammikuuta 2021.
Presidentti Donald Trumpin kannattajia tunkeutui Yhdysvaltain kongressin rakennukseen 6. tammikuuta 2021. © Saul Loeb / AFP / Lehtikuva

”Olemme ruokkineet tätä tulta pitkän aikaa. Meidän ei pitäisi olla yllättyneitä siitä, että se on nyt karannut käsistä”, kirjoitti Facebookin työntekijä yrityksen sisäisellä keskustelupalstalla 6. tammikuuta 2021.

”Eikö meillä ole ollut jo tarpeeksi aikaa selvittää miten puuttua väkivaltaa lietsoviin viesteihin?”

Silloinen presidentti Donald Trump oli järjestänyt mielenosoituksen Washingtonissa. Sitten aseistettu ja väkivaltainen mielenosoittajajoukko oli tunkeutunut Yhdysvaltain kongressiin estääkseen marraskuun 2020 presidentinvaalien tuloksen vahvistamisen.

Capitol-rakennuksessa ammuskeltiin, senaattoreita evakuoitiin turvaan maanalaista käytävää pitkin, Washingtoniin julistettiin ulkonaliikkumiskielto.

Facebook otti käyttöön hätätoimet, jotka oli suunniteltu vaarallisen tai väkivaltaisen sisällön rajoittamiseen. Niitä oli käytetty ensimmäisen kerran ennen marraskuun 2020 presidentinvaaleja. Vaalien jälkeen toimet oli purettu.