Hillary Clintonin varapresidenttiehdokas Tim Kaine on Amerikan hyvä ihminen

Kainen elämä sai suunnan ja tarkoituksen, kun hän lähti jesuiittojen lähetyssaarnaajaksi Hondurasiin vuonna 1980.
Amerikka 27.7.2016 07:30
Senaattori Tim Kaine (oik.) tapaa kannattajiaan kotinsa ulkopuolella Richmondissa, Virginiassa 23. heinäkuuta 2016. © AP / LEHTIKUVA / SHELBY LUM

Hillary Clintonin varanpresidenttiehdokas Tim Kaine, 58, on amerikkalaisen vapaamielisen keskiluokan ihannehahmo. Amerikkalainen media perkaa poliittisten toimijoiden taustat eikä jätä yhtään kiveä kääntämättä, mutta Tim Kaine on saanut pitää herra Puhtaan maineensa. Kainen taustalta löytyy uskonnollisuus, vaatimattomuus ja ahkeruus. Hänellä on myös herkkä sosiaalinen omatunto.

Kaiken lisäksi Kaine on toteuttanut amerikkalaisen unelman. Hänen isänsä oli vaatimaton hitsari Kansas Citystä, mutta pojasta tuli Harvardin käynyt menestyvä asianajaja. Ja kun Kaine ryhtyi politiikkaan, hän nousi nopeasti kotikaupunkinsa Richmondin pormestariksi. Sen jälkeen hänet valittiin Virginian osavaltion kuvernööriksi ja sitten Virginian senaattoriksi, kunnes Hillary Clinton poimi hänet varapresidenttiehdokkaakseen.

Kaine vitsailee itsekin, että hän on pitkästyttävä. Hän ei saa Bernie Sandersin vasemmistoa liekkeihin, mutta hän tuo Clintonin pöytään paljon hallinnollista kokemusta. Clinton luottaa Kainen kykyihin ottaa presidentin virka vastaan, jos hänelle itselleen tapahtuu jotakin. Kaine on varma valinta myös siksi, että hänellä on sillanrakentajan maine. Se on nykyisessä amerikkalaisessa politiikassa arvostettu ominaisuus.