Naisvihaa lietsova ehdokas

Brasilian presidentinvaalien ennakkosuosikki Jair Bolsonaro jakaa kansaa ja nostattaa pelkoa demokratian hajoamisesta.

Jair Bolsonaro kampanjoi Juiz de Forassa 6. syyskuuta hetkeä ennen puukotusta.
Jair Bolsonaro kampanjoi Juiz de Forassa 6. syyskuuta hetkeä ennen puukotusta. © ANTONIO SCORZA / AP / LK

Latinalaisen Amerikan suurin demokratia Brasilia odottaa presidentinvaaleja jännittyneissä, poliittisesti jakautuneissa ja väkivaltaisissa tunnelmissa.

Vaalien ensimmäinen kierros käydään 7. lokakuuta.

Vastakkainasettelun takana on pienen sosiaaliliberaalin puolueen PSL:n ehdokas Jair Bolsonaro. Häntä pidetään vaalien ensimmäisen kierroksen ennakkosuosikkina.

Kongressiedustaja Bolsonaro, 62, on entinen Brasilian armeijan upseeri. Hän on puolustanut julkisesti maan vuosien 1964–1985 diktatuuria sekä kidutusta ja kuolemantuomiota. Hän on myös sanonut ihailevansa Chilen entistä diktaattoria Augusto Pinochetia.

Bolsonaro on tunnettu populistisesta ja nationalistisesta retoriikastaan. Hän viljelee lausunnoissaan rasismia, naisvihamielisyyttä ja homovastaisuutta.

Kannattajat ovat nostaneet Bolsonaron Brasilian pelastajaksi. Vastustajien mukaan hänen valintansa murentaisi maan demokratian. Ennen muuta naiset ja maan älymystö ovat julistaneet sosiaalisessa mediassa taistelun Bolsonaroa vastaan. Laaja #NotHim-kampanja on vetänyt mukaansa jo miljoonia naisia.

Sisältö