Demokraatit syyttävät Trumpia Venäjä-tutkinnan sabotoinnista – ”Kukaan ei ole lain yläpuolella”

Presidentin suosio laski ennätyksellisen alas. Trumpin toimintaa verrataan 1970-luvun Watergate-skandaaliin.
Amerikka 11.5.2017 15:35

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän Washingtonin-suurlähetteliäs Sergei Kisljak Valkoisessa talossa 10. toukokuuta 2017. © Venäjän ulkoministeriö / AFP / Lehtikuva

Liittovaltion poliisin FBI:n pääjohtajan James Comeyn potkut ovat ajaneet Yhdysvallat vakavaan sisäpoliittiseen kriisiin, joka uhkaa jumittaa entistä pahemmin kongressin työn.

Presidentti Donald Trump perusteli Comeyn erottamista virheillä, joita hän teki demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin sähköpostien tutkinnassa.

Valkoisen talon mukaan päätös ei liittynyt millään tavoin FBI:n tutkimuksiin, jotka koskevat Trumpin kampanjatiimin mahdollista yhteistyötä venäläisten kanssa viime vuoden presidentinvaalikampanjan aikana.

”Trump kyllästyi häneen”, Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee sanoi. ”Luulen että se on paras selitys. Hän todella kyllästyi häneen.”

Video: Presidentti Trump perustelee Comeyn erottamista. Lähde: Time/Youtube.

 

Demokraatit eivät hyväksy selitystä.

He syyttävät Trumpin hallintoa Venäjä-tutkimusten sabotoimisesta ja vaativat riippumattoman erikoissyyttäjän nimittämistä tutkimusten johtoon. The New York Timesin mukaan Comey oli pyytänyt juuri ennen erottamistaan Yhdysvaltojen oikeusministeriöltä lisää rahaa ja henkilökuntaa Venäjän vaikutusyrityksiä koskeviin tutkimuksiin.

”Comeyn potkut eivät johtuneet Hillarysta vaan Venäjästä”, senaattori Elisabeth Warren sanoi.

”Kukaan ei ole Yhdysvalloissa lain yläpuolella, ja se koskee myös Donald Trumpia.”

Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer oli samoilla linjoilla. Hänen mukaansa Comeyn potkut ovat panneet vaakalaudalle amerikkalaisten uskon maan oikeusjärjestelmään ja hallinnon riippumattomuuteen.

Presidentti Donald Trump erotti FBI:n johtajan James Comeyn 9. toukokuuta 2017.

Presidentti Donald Trump erotti FBI:n johtajan James Comeyn 9. toukokuuta 2017.  © JON ELSWICK / AP / Lehtikuva


Comeyn
mahdollisina seuraajaehdokkaina ovat olleet esillä muun muassa New Jerseyn kuvernööri Chris Christie, New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani sekä New York poliisijohtaja Ray Kelly.

Toistaiseksi FBI:n johtajana toimii Comeyn varamies Andrew McCabe. Hän on senaatin kuultavana tänään 11. toukokuuta.

Demokraatit eivät aio kuitenkaan hyväksyä uuden johtajan nimitystä ennen kuin senaatti on nimittänyt riippumattoman erikoissyyttäjän tutkimaan Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiä.

Republikaanien enemmistö vastustaa erikoissyyttäjän nimitystä.

Republikaanisenaattorit pelkäävät, että tutkimusten aiheuttama mediasirkus veisi huomion heidän keskeisiltä hankkeiltaan, kuten presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen korvaamiselta ja verouudistukselta.

Silti myös monet republikaanit suhtautuvat Comeyn potkuihin kriittisesti. Senaatin tiedusteluvaliokunnan republikaanipuheenjohtajan Richard Burrin mukaan Comeyn potkujen perusteluissa ja ajoituksessa ”ei ole järkeä”.

Hänen mukaansa Trumpin olisi pitänyt erottaa Comey jo tammikuussa heti virkaanastujaisten jälkeen, jos perustelut pitäisivät paikkansa. Päätös tehtiin kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun FBI:n ja kongressin tutkimukset venäläisten vaikutusyrityksistä presidentinvaaleihin olivat valmistumassa.

Burr on kutsunut Comeyn kuultavaksi senaatin suljettuun istuntoon.

Senaatin tiedustelukomitea vaatii puolestaan Trumpin entistä turvallisuusneuvonantajaa Michael Flynniä luovuttamaan asiakirjoja, jotka koskevat hänen Venäjä-yhteyksiään. Komitea pyysi dokumentteja jo huhtikuussa, mutta Flynn kieltäytyi.

Nyt komitea on antanut Flynnille virallisen haasteen, joka velvoittaa hänet luovuttamaan asiakirjat. Komitea epäilee, että Venäjä pyrki vaikuttamaan Flynnin toimintaan presidentinvaalikampanjan aikana.

Yhdysvaltain entinen oikeusministeri Sally Yates kertoi 8. toukokuuta varoittaneensa Valkoista taloa Flynnistä tammikuussa pian Trumpin virkaanastujaisten jälkeen.

Yatesin mukaan oikeusministeriöllä oli yksityiskohtaisia tietoja, jotka osoittivat, että Flynn valehteli venäläisten kanssa käymistään keskusteluista. Yates sanoi pelänneensä, että venäläiset käyttäisivät tilannetta hyväkseen ja kiristäisivät Flynniä.

Trump reagoi Yatesin tietoihin vasta helmikuun puolivälissä ja antoi Flynnille potkut. Sitä ennen hän oli erottanut Yatesin tehtävästään.

Venäjän ulkoministeri kehui Trumpin hallintoa.

Comeyn erottaminen varjosti Trumpin ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin tapaamista Washingtonissa keskiviikkona.

Lavrovin mukaan keskusteluissa käsiteltiin Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita sekä Syyrian sodan rauhoittamista. Samalla hän kehui Trumpin hallintoa.

”Vakuutuin jälleen kerran, että Trumpin hallinto, presidentti itse ja ulkoministeri ovat toiminnan ihmisiä, jotka haluavat saada aikaan sopimuksia”, hän sanoi.

Lavrov vahvisti, että Trump ja presidentti Vladimir Putin tapaavat toisensa heinäkuussa Hampurissa järjestettävässä G20-ryhmän huippukokouksessa.

 

Yhdysvalloissa Comeyn potkuja on verrattu presidentti Richard Nixonin toimintaan Watergate-skandaalin aikana 1970-luvun alussa.

Nixon erotti tuolloin erikoissyyttäjä Archibald Coxin kesken tutkimusten, jotka johtivat myöhemmin presidentin eroon.

Republikaaneilla on nyt hallussaan kongressin enemmistö, mutta yhteistyö Trumpin kanssa takkuaa, ja monet kongressiedustajat pelkäävät menettävänsä paikkansa seuraavissa välivaaleissa.

Trumpin sekava ja poukkoileva johtamistyyli on pudottanut myös hänen kansansuosionsa ennätyksellisen alas. Quinnipacin yliopiston tuoreessa kyselyssä häntä tuki enää 36 prosenttia vastaajista.

Obaman suosio oli hänen ensimmäisellä presidenttikaudellaan vastaavaan aikaan 64 prosenttia.