5G-verkkojen epäillään vaarantavan lentoliikenteen turvallisuutta, Yhdysvalloissa lykättiin uusien verkkojen käyttöönottoa

Analyysi: Päätös on tiukka yhtiöiltä, jotka ovat valmistelleet lanseerausta yli vuosikymmenen ja maksaneet taajuuksista miljardeja.
Amerikka 30.11.2021 20:45
Lentokone laskeutuu Ronald Reaganin kansalliselle lentoasemalle Arlingtonissa Yhdysvalloissa.
Lentokone laskeutuu Ronald Reaganin kansalliselle lentoasemalle Arlingtonissa Yhdysvalloissa. © Drew Angerer / AFP / Getty Images / Lehtikuva

Kauhukuva on tällainen: On synkkä ja syksyinen yö. Suuren lentoyhtiön suuri matkustajakone lähestyy suurta amerikkalaista lentokenttää automaattiohjauksessa. Yllättäen automatiikka alkaa vetää koneen nokkaa pystyyn. Nopeus hyytyy, sakkaus uhkaa, satojen ihmisten henki on vaarassa.

Mitä on tapahtunut?

Uusien 5G-matkapuhelinverkkojen signaali on häirinnyt lentokoneen radiokorkeusmittaria, jonka antama tarkka tieto korkeudesta on avainasemassa automaattilähestymisissä. Ilman luotettavasti toimivia radiokorkeusmittareita maailman lentoliikenteen säännöllisyys romahtaa. Pahimmassa tapauksessa ihmishenget ovat uhattuina.

Tällaisen asetelman mahdollisuudesta on syntynyt hämmentävä soppa, nyt maailman suurimmassa ja mahtavimmassa ilmailumaassa Yhdysvalloissa mutta jatkossa ehkä monissa muissakin maissa. Ilmailuala ja sitä sääntelevät viranomaiset pitävät tällaista katastrofia mahdollisena, ellei jopa todennäköisenä. Viestintäala ja sitä sääntelevät viranomaiset puolestaan näyttävät olevan toista mieltä.