Amazon tavoittelee Pentagonin miljardeja – Verkkokauppajätistä on tulossa merkittävä peluri myös puolustusteollisuuteen

Nykyaikaisessa sodankäynnissä tarvitaan yhä enemmän kapasiteettiä tiedon keräämiseen ja käsittelyyn. Amazonin liikevoitosta jo puolet tuottaa sen pilvipalveluita tarjoava tytäryhtiö.
Ulkomaat 15.10.2019 18:32
Yhdysvaltain puolustusministeriö aikoo hankkia palvelin- ja tekoälykapasiteettia yksityisiltä yrityksiltä yhdeksällä miljardillla eurolla.
Yhdysvaltain puolustusministeriö aikoo hankkia palvelin- ja tekoälykapasiteettia yksityisiltä yrityksiltä yhdeksällä miljardillla eurolla. © Saul Loeb / AFP / LEHTIKUVA

Yhdysvaltalainen Amazon tunnetaan ennen kaikkea yhtenä maailman suurimmista verkkokaupoista. Yrityksestä on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa tulossa merkittä toimija myös puolustusteollisuuteen.

Asevoimien alihankkijaksi Amazonia vie ennen kaikkea sen pilvipalveluita kauppaava tytäryhtiö Amazon Web Services, AWS.

Nykyaikaisessa sodankäynnissä tarvitaan yhä enemmän kapasiteettia tiedon keräämiseen ja sen käsittelyyn. Tähän on havahduttu myös Yhdysvalloissa, joka käyttää kaikista maailman valtioista ylivoimaisesti eniten varoja puolustusmenoihinsa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on käynnistänyt Joint Enterprise Defence Infrastructure (JEDI) -nimellä kulkevan hankkeen. Kymmenvuotisen ohjelman puitteissa Pentagonin on tarkoitus ostaa yksityisiltä palveluntuottajilta noin yhdeksällä miljardilla eurolla muun muassa palvelin- ja tekoälykapasiteettia. Summa vastaa Suomen noin kolmen vuoden puolustusbudjettia.