Alzheimerin tautia sairastava fantasiakirjailija Terry Pratchett kannattaa eutanasiaa

Ulkomaat 25.2.2010 15:00
Kirjailija Terry Pratchett sairastaa Alzheimerin taudin varhaista vaihetta ja puhuu eutanasian puolesta. Kuva Lewis Whyld / AP / Lehtikuva

Britannian ylin syyttäjä julkaisi tänään uudet ohjeet, joissa määritellään, minkälaiset armomurhatapaukset todennäköisimmin päätyvät syyteharkintaan.

Syyttäjänviraston johtaja Keir Starmerin mukaan avustettu itsemurha säilyy kuitenkin edelleen rikoksena, josta voi saada pisimmillään 14 vuotta vankeutta. Julkistetut ohjenuorat kuitenkin jättävät armomurhasta epäillyille hiukan enemmän liikkumavaraa.

Syytteeseen joutuminen on epätodennäköisempää esimerkiksi silloin, kun motiivina on vain myötätunto kuolevaa kohtaan. Toinen lieventävä tekijä on se, että uhri on selkeästi ilmaissut halunsa päättää elämänsä itsemurhan kautta.

”Julkaistut ohjeet keskittyvät enemmän epäillyn motiiveihin kuin uhrin luonteenpiirteisiin”, sanoo Keir Starmer. ”Ohjeet eivät kuitenkaan vaikuta lakiin. Ne eivät avaa ovea eutanasialle.”

Viime vuonna muutamia kuolemansairaita matkasi Britanniasta sveitsiläiselle klinikalle päästäkseen päättämään päivänsä. Armomurha onkin saanut laajasti julkisuutta.

Myös fantasiakirjailijana tunnettu Terry Pratchett on puhunut eutanasian puolesta. Pratchett itse sairastaa Alzheimerin tautia, joka on toistaiseksi varhaisessa vaiheessa.

”Haluaisin pitää kuolemaa lääketieteellisenä toimenpiteenä – tarkkaan harkituissa tapauksissa”, kertoo Pratchett. Kirjailijan mukaan on tärkeää varmistaa, että kuolemisessa avustettaisiin sellaisia ihmisiä, jotka sitä todella haluavat.

Lähde AP