Pojatkin pakolla naimisiin

Pakkoavioliitot eivät ole vain tyttöjen ongelma. Väkisin avioon joutuu myös miljoonia alaikäisiä poikia, kertoo Unicefin tuore raportti.

ulkomaat 14.06.2019 06:00
Mika Horelli
Hussein Younis Ali, 14, ja Nada Ali Hussein, 17, vihittiin avioliittoon Irakin Tikritissä lokakuussa 2013.
Hussein Younis Ali, 14, ja Nada Ali Hussein, 17, vihittiin avioliittoon Irakin Tikritissä lokakuussa 2013. © STRINGER IRAQ / LK

Alaikäisten tyttöjen pakkoavioliitot ovat ongelma, jota on tutkittu ja johon on yritetty puuttua jo pitkään.

YK:n lastenjärjestön Unicefin tuoreen raportin mukaan ilmiö koskettaa suurissa määrin myös poikia.

Unicefin mukaan noin 115 miljoonaa tällä hetkellä 20–24-vuotiasta nuorta miestä pakotettiin avioliittoon alle 18-vuotiaana. Näistä viidennes joutui lapsisulhaseksi jo ennen kuin oli täyttänyt viisitoista vuotta.

Synkin tilanne oli Keski-Afrikan tasavallassa, jossa 28 prosenttia pojista naitetaan alaikäisenä. Seuraavana listalla olivat Nicaragua 19 prosentilla ja Madagaskar 13 prosentilla.

Neljä viidesosaa lapsena naitetuista on tyttöjä, mutta monet lapsiavioliittoihin liittyvät ongelmat koskettavat sekä tyttöjä että poikia.

Lasten pakottaminen avioliittoon varastaa heiltä lapsuuden ja lisää köyhyyttä katkaisemalla koulutuksen ja mahdollisuudet parempiin työpaikkoihin. Pojille avioliitto tarkoittaa yleensä myös varhaista isyyttä ja perheen elatusvelvollisuutta.

Sisältö