Al -Shabaab lähti Mogadishusta, mutta turvattomuus jatkuu

Al-shabaab
Teksti
Hannu Pesonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
sotilaita Mogadishussa
Väliaikaishallituksen armeijan sotilaat siirtyvät etulinjaan Mogadishun taistelujen hiljattain btuhoamalla alueella. Kuva Hannu Pesonen.

“Al-Shabaab on lyöty, siitä ei ole mihinkään.”

Somalian väliaikaishallituksen armeijan kenraali puhkuu voitonvarmuutta, kun kierrämme aamuvarhain etulinjoja Mogadishussa. Etulinjat erottavat toisistaan Somalian rikkirevityn pääkaupungin keskustan ja ääri-islamilaisen taistelujärjestön Al-Shabaabin valvomat esikaupungit ja maaseudun.

Näissä kortteleissa käytiin elokuussa raskaita kaupunkitaisteluja, joiden seurauksena al-Shabaab vetäytyi Mogadishusta. Nyt alueet ovat maan tasalle tuhottua ei-kenenkään-maata.

Puheilta putoaa pohja kaksi päivää myöhemmin. Al-Shabaabin itsemurhapommi surmaa 75 ihmistä ja haavoittaa 150:tä aivan kaupungin keskustassa, alueella, jota armeijan pitäisi valvoa.

Kun al-Shabaab vetäytyi, hallitus sai valvontaansa Mogadishun pakolaisleirit ja suuren osan kaupunkia. Toivottiin, että sen ansiosta kansainvälinen hätäapu saataisiin tehokkaasti toimitettua ensin Mogadishuun ja sitten muualle nälänhädän ja sekasorron piinaamaan Etelä-Somaliaan.

Avun tarve on polttava. YK:n tuoreimpien arvioiden mukaan neljä miljoonaa somalialaista eli puolet kansasta tarvitsee välitöntä hätäapua. Nälkäkuolema uhkaa lähikuukausina 750 000:ta ihmistä.

Al-Shabaab ahdingossa

Heikko väliaikaishallitus ei ole kyennyt vakauttamaan otettaan saati laajentamaan turvallisia alueita. Mogadishussa on vaikea päätellä, missä rintama alkaa tai loppuu. Vähäinen rauhan harhakuva katoaa, kun kulman takaa alkaa autio, raunioitunut katu.

Aseelliset taistelut ovat laantuneet hajanaisiksi yhteenotoiksi siellä täällä, mutta niitäkin on päivittäin. Kaappaajat, sala-ampujat ja itsemurhapommittajat ovat tulleet tilalle; ryöstöt ja väkivalta jatkuvat. Ruoka-apuakin varastetaan, myöntää Mogadishun kaupunginjohtaja Mohamed Ahmed Nur.

Mogadishun vallanpitäjät liikkuvat kaduilla asemiessaattueiden suojissa. Heidän valtansa pysyy yllä vain pääkaupunkia suojaavien Afrikan unionin rauhanturvajoukkojen Amisomin 9 000 sotilaan avulla. Jos Amisom-joukot vetäytyisivät, hallitus luhistuisi korttitalon lailla.

Suurin osa hätäavun kohdealueista on yhä al-Shabaabin hallussa, mutta järjestö on ahdingossa. Sen saama rahoitus on vähentynyt oleellisesti arabimaiden keväisen kansannousun jälkeen. Myös ulkomaalaistaistelijoiden määrä on vähentynyt.

Tuloja tuottaa enää pääasiassa rannikon satamakaupunki Kismayo, jonka vienti- ja tuontikauppaa al-Shabaab verottaa. Al-Shabaabin 9 000 taistelijasta moni kuuluu alueellisiin klaanijoukkoihin, jotka osallistuvat sotatoimiin vain kotiseudullaan. Sisäiset ristiriidat sirpaloittavat alun alkaenkin löyhää ja epäyhtenäistä liittoumaa.

Heikentynyt al-Shabaab joutuu turvautumaan yhä häijympiin ja epätoivoisempiin tekoihin. Se ottaa paraikaa tulonsa ja ruokansa suoraan kansalta, jota se pitää nälkäseuduilla panttivankinaan.

“Al-Shabaab tarjoaa ruokaa ja apua vain suosikeilleen, jotka antavat lapsensa heille sotilaiksi. Meiltä muilta he veivät sadon ja loput karjasta. Siksi pakenimme, vaikka he yrittivät estää”, kertovat Ibrahim Muse Omar sekä Rugio Sheikh Mohamoud ja Khadro Abdikadir Said Badbaadon pakolaisleirillä Mogadishun ulkopuolella.