Al-Qaidan perilliset

Ulkomaat 26.6.2008 08:55

Vaikka Osama bin Ladenin terrorijärjestö hajoaisi oppiriitoihin, länsimaiset käännynnäiset ja uskonsodissa kovettuneet veteraanit jatkavat taistelua.
poliisi pidättää terroristiepäiltyjä barcelonassa
Poliisi pidätti al-Qaida-yhteyksistä epäillyn miehen Barcelonassa Espanjassa 10. kesäkuuta.

Teksti Jari Lindholm

Viime syyskuussa New Yorkin ja Washingtonin terrori-iskujen vuosipäivänä saudiarabialainen uskonoppinut Salman al-Ouda ilmestyi televisioon puhumaan Osama bin Ladenille.

”Veljeni Osama, kuinka paljon verta on vuodatettu? Kuinka monta viatonta ihmistä on tapettu al-Qaidan nimissä? Kohtaatko kaikkivaltiaan Jumalan hyvillä mielin näiden uhrien kohtalo harteillasi?”

Puhe oli luultavasti järkytys al-Qaida-terrorijärjestön johtajalle. Al-Ouda ei ole kuka tahansa hengenmies. Hän on saudiarabialaisen bin Ladenin oppi-isä, jonka moitteet ovat maailman etsityimmälle miehelle todennäköisesti kirvelevä nöyryytys.

Kaksi kuukautta myöhemmin äänensä korotti vielä vaikutusvaltaisempi islamisti, al-Qaidan ideologisena kummisetänä pidetty egyptiläinen Sayyid Imam al-Sharif.

”Pyhän sodan periaate on tahrattu”, vankilassa oleva al-Sharif sanoi haastattelussa. ”Nyt tapetaan naisia ja lapsia, muslimeja ja ei-muslimeja pyhän sodan nimissä.”

Al-Sharif syytti bin Ladenia ja tämän oikeaa kättä, egyptiläistä Ayman al-Zawahiria ”täydellisestä moraalittomuudesta” ja selitti puhuvansa suunsa puhtaaksi, jotta nuoret eivät joutuisi ”heidän lumoihinsa”.

Radikaalien muslimiajattelijoiden kritiikki on saanut eräät länsimaiset terrorismiasiantuntijat uskomaan, että al-Qaidan loppu on lähellä – että järjestö ja sen eri puolilla maailmaa toimivat ”tytäryhtiöt” ovat vieraantuneet islamin valtavirrasta hyväksymällä siviilien tappamisen.

Toiset tutkijat varoittavat, että tämä on toiveajattelua. Heidän mukaansa al-Qaida on yhä väkevä voima, joka vain hakee tilaisuutta dramaattiseen iskuun Euroopassa tai Yhdysvalloissa.

Kremlologit kiistelevät

Al-Qaida on mysteeri, jonka tutkiminen on kuin kremlologia Neuvostoliiton aikana, pikemminkin arvailua kuin todellista tiedettä.
Koska bin Laden ja Zawahiri eivät anna haastatteluita, käsitykset järjestöstä perustuvat heidän julkilausumiinsa.

Viimeviikkoisten videoesiintymisten perusteella on esimerkiksi arveltu, että al-Qaida olisi siirtämässä painopistettään Libanoniin ja Gazan palestiinalaisalueelle.

Asiasta ei kuitenkaan ole varmuutta, sillä Pakistanissa päämajaansa pitävä emojärjestö ei toimi itse Lähi-idässä, vaan sen strategiaa toteuttavat paikalliset ryhmät, joille bin Laden on antanut luvan käyttää al-Qaidan nimeä.

Keskustelu järjestön tilasta on johtanut Yhdysvalloissa terroritutkijoiden julkiseen oppiriitaan, jossa vastakkain ovat Georgetownin yliopiston professori Bruce Hoffman ja entinen CIA-mies, psykiatri Marc Sageman.

Hoffmanin mielestä al-Qaidalla on edelleen vahva keskusjohto ja voimavaroja iskuihin länsimaiden kaupungeissa. Sagemanin mukaan järjestö on hajautunut verkostoksi, jota pitävät yllä pienet ryhmät ja yksittäiset amatöörit.

Yhdestä asiasta tutkijat ovat samaa mieltä: Pakistanin ja Afganistanin raja-alueista on tullut terrorihautomo, joka on vakava uhka kansainväliselle turvallisuudelle.

Numerot sokaisevat

Terrori-iskujen määrä maailmassa laski vuonna 2007 ainakin 40 prosenttia, sanotaan Human Security Project -hankkeen uudessa raportissa, jota ovat rahoittaneet muun muassa Ruotsi ja Norja.

Raportin mukaan lukuja on aiemmin vääristänyt Irakin sota, koska Irakissa tapahtuneet väkivallanteot on laskettu terrorismiksi, kun taas muiden sisällissotien uhreja ei.

Siksi Irakin tilanteen paraneminen 2007 näkyi heti kansainvälisissä tilastoissa, raportissa sanotaan.

Toiset tutkijat varoittavat, että numeroihin tuijottaminen johtaa välinpitämättömyyteen. Tätä mieltä ovat esimerkiksi eräät CIA:n veteraanit, kuten Lähi-idässä 1980-luvulla toiminut Bob Baer ja CIA:n Bin Laden -yksikön entinen johtaja Michael Scheuer.

”Numerot kertovat vain onnistuneista salajuonista, eivät uskonsoturien todellisista tavoitteista”, kirjoitti Brookings-tutkimuslaitoksen asiantuntija Daniel Benjamin hiljan Slate-verkkolehdessä.

”Enemmän merkitystä on sillä, että al-Qaida pystyy yhä värväämään. Koska terrorismissa on kyse pienistä ryhmistä ja suurista seurauksista, tällaiset uutiset ovat huonoja.”

Vaarana veteraanit

Todellinen uhka länsimaille eivät olekaan alkuperäisen al-Qaidan toteuttamat iskut vaan maahanmuuttajien radikalisoituminen ja islamiin kääntyneiden länsimaalaisten värväytyminen terroristeiksi.

Vuonna 2007 lähes 90 prosentissa Euroopan terrori-iskuista syyllisiä olivat joko Espanjan baskit tai Ranskan korsikalaiset separatistit, kerrotaan EU:n poliisiviraston Europolin tuoreessa raportissa.

Europol kuitenkin pitää ”kotikutoisia” islamistiterroristeja vakavana uhkana. Esimerkiksi Britanniassa terrorismista epäillyt ja tuomitut ovat viime vuosina olleet maan omia kansalaisia.

Uhkana on myös Irak. Kun sota laantuu, amerikkalaisia vastaan taistelleet ulkomaiset uskonsoturit lähtevät hakemaan uusia haasteita. Ensimmäiset merkit synkästä muuttoliikkeestä on jo havaittu. Viime kesänä Irak-veteraanit taistelivat Libanonissa kolme kuukautta hallituksen joukkoja vastaan palestiinalaisten pakolaisleirillä Nahr al-Baridissa.

Marokossa ja Libyassa on kokonaisia kaupunkeja, kuten Tetouan tai Darnah, joista nuoret miehet ovat lähteneet tykinruoaksi islamin kaukaisille taistelutantereille.

SK 25-26/2008 (ilm.19.6.2008)

Kuva David Ramos / AP / LK