Akustista sodankäyntiä: Ääniase tuli Yhdysvaltain kaduille

Juho Salminen
Ulkomaat 1.10.2009 12:34
Poliisi hajotti mielenosoituksen Pittsburghissa Yhdysvalloissa 24. syyskuuta 2009. Kuva Matt Rourke / AP / Lehtikuva.

Kun poliisi hajotti mielenosoituksia viime viikolla G20-kokouksessa Pittsburghissa Yhdysvalloissa, mukana oli tiettävästi ensimmäistä kertaa siviilikäytössä ”ääniase” .

Tämä ääniase on englanninkieliseltä nimeltään Long Range Acoustic Device eli LRAD. Se lähettää palohälyttimen piipitykseltä kuulostavaa ääntä kovalla voimakkuudella. Idea on, että ääni on niin häiritsevä, että se käytännössä lamauttaa mielenosoittajat.

Tästä silminnäkijän kuvaamasta videosta saa jonkinlaisen käsityksen aseen tehosta.

Kyseinen laite näkyy yllä olevassa kuvassa poliisin auton katolla.

LRAD toimii siten, että sillä voi lähettää myös normaalia puhetta kovalla voimakkuudella. Jos puhe ei riitä, käyttöön voi ottaa vielä kovemman ja häiritsevämmän äänen.

Laitteen valmistajan mukaan LRAD tuottaa enimmillään 151 desibelin ääntä metrin päässä laitteesta. Kyseinen äänenvoimakkuus riittää aiheuttamaan pysyviä kuulovaurioita. Ääniaseen tehokas käyttöetäisyys yltää mallista riippuen kolmeensataan-viiteensataan metriin.

Suomen kuulonhuoltoliiton mukaan ihmisen kipuraja on 120 desibelin äänenvoimakkuus. Yli 115 dB:n melussa ei pitäisi oleskella hetkeäkään.

Ääniase on ollut Yhdysvaltain armeijan käytössä 2000-luvun alkupuolelta asti, muun muassa Somaliassa ja Irakissa. Samanlaista tekniikkaa on käytetty viime aikoina myös Hondurasissa.

Lähteet: Guardian, New York Times, Wired

Aiheesta lisää
Long Range Acoustic Device (Wikipedia)

Keskustelu

Sietämätön meteli. Kuka näitä helvetinkoneita oikein keksii?

Korvatulpat ja kuulosuojaimet siinä vasta-ase tälle metelille.Niitä on sellaisia kuulosuojaimia mitä voi pitää päässä ja puhua ihmisille ihan normaalisti ja sitten kun desibeli nousee tiettyyn pisteeseen niin kuulosuojaimet blokkaa voimakkaat äänet.

Nokiahan naita aaniaseita on tehnyt jo pitkaan.

Kaukokielia. Kadessa kannettavia puhelimia. Kannykoita. (lisatkaa pisteita kirjainten ylle).
Ne on tarkoitettu kaikkiin joukkoliikennevalineisiin, ravintoloihin, kirjastoihin (erityisesti kirjastoihin), kouluissa oppitunneille, konsertteihin, teattereihin, ruumiskappeleihin, ja varmasti kirkkoihinkin.
Sota-aseen kayttajat kayvat raivoisaa taistelua oikeudestaan kayttaa asetta lentokoneessa ja sairaalassa. Jos on nukutettuna, pitaa anesteesialaakarin herattaa kun tarkea puhelu tulee. Eivatkos jotkut laita mukaan ruumiillekin arkkuun…

Ase on tehokas. Se on tarkoitettu tekemaan ymparisto hulluksi. Aseen kayttaja on jo voittanut puoli taistelua jos nakee kyllastyneita mulkoiluja kohdistuvan itseensa. Paranee, jos joku huomauttaa asiasta, esim. opettaja oppitunnilla. Lopullinen, taktinen voitto, on saavutettu kun joku alkaa matkia harakkaa ja paskooo housuunsa.

Jatkuvaa kaklatusta. Kovalla aanella. Naita aseiden ostajia voisi myyja valistaa, etta miksi ostaa puhelinta lainkaan jos kayttajan on tarkoitus saada oma aanensa luonnollisesti kuulumaan Roosa-Janettelle sadan kilometrin paahan. Ja myos, etta kun sen laittaa persvakoonsa ja varinahalyttimen paalle, ei ihan kaikkien tarvitse kuunnella aseen kayttajan mielimusiikkia viiden minuutin valein. Ja kyseisessa ruumiin paikassa (mihin tuo pirullinen kidutuslaite kuuluisi luonnostaan) voi saada erinomaisia vibroja, ihan organismiin saakka.

Kylla suomalaiset ovat kaikessa edella. Toistensa hulluksi tekemisessakin.

Naurettavaa ottaa käyttöön tuollaisia aseita. Pelleilyähän tuollainen on.