Akustista sodankäyntiä: Ääniase tuli Yhdysvaltain kaduille

Ulkomaat 1.10.2009 12:34
Poliisi hajotti mielenosoituksen Pittsburghissa Yhdysvalloissa 24. syyskuuta 2009. Kuva Matt Rourke / AP / Lehtikuva.

Kun poliisi hajotti mielenosoituksia viime viikolla G20-kokouksessa Pittsburghissa Yhdysvalloissa, mukana oli tiettävästi ensimmäistä kertaa siviilikäytössä ”ääniase” .

Tämä ääniase on englanninkieliseltä nimeltään Long Range Acoustic Device eli LRAD. Se lähettää palohälyttimen piipitykseltä kuulostavaa ääntä kovalla voimakkuudella. Idea on, että ääni on niin häiritsevä, että se käytännössä lamauttaa mielenosoittajat.

Tästä silminnäkijän kuvaamasta videosta saa jonkinlaisen käsityksen aseen tehosta.

Kyseinen laite näkyy yllä olevassa kuvassa poliisin auton katolla.

LRAD toimii siten, että sillä voi lähettää myös normaalia puhetta kovalla voimakkuudella. Jos puhe ei riitä, käyttöön voi ottaa vielä kovemman ja häiritsevämmän äänen.

Laitteen valmistajan mukaan LRAD tuottaa enimmillään 151 desibelin ääntä metrin päässä laitteesta. Kyseinen äänenvoimakkuus riittää aiheuttamaan pysyviä kuulovaurioita. Ääniaseen tehokas käyttöetäisyys yltää mallista riippuen kolmeensataan-viiteensataan metriin.

Suomen kuulonhuoltoliiton mukaan ihmisen kipuraja on 120 desibelin äänenvoimakkuus. Yli 115 dB:n melussa ei pitäisi oleskella hetkeäkään.

Ääniase on ollut Yhdysvaltain armeijan käytössä 2000-luvun alkupuolelta asti, muun muassa Somaliassa ja Irakissa. Samanlaista tekniikkaa on käytetty viime aikoina myös Hondurasissa.

Lähteet: Guardian, New York Times, Wired

Aiheesta lisää
Long Range Acoustic Device (Wikipedia)