Ahtisaaren piti välillä olla vihainen

Ulkomaat 19.7.2007 08:13

SK 29/20005: Acehin rauhaan tähtäävä sopimus syntyi lauantaina 16. heinäkuuta 12-tuntisen loppusuoran jälkeen. Indonesian hallitus ja GAM-järjestö pääsivät yksimielisyyteen presidentti Martti Ahtisaaren luotsaamissa neuvotteluissa, joiden jälkeen osapuolet kiittivät kovasti Ahtisaaren panosta.

Teksti Kustaa Hulkko
(SK 29/2005)

Saavutettua yhteisymmärrystä on sanottu rauhansopimukseksi. Onko se oikea termi?

»Se on poliittinen sopimus, jolla osapuolet sitoutuvat rauhanomaiseen, laajaan ja kestävään ratkaisuun, kuten heidän yhteisessä lausunnossaan sanottiin. On tärkeää, kuten Indonesian oikeusministeri sanoi, että näissä neuvotteluissa ei ollut voittajia eikä häviäjiä, vaikka välillä oli tiukkaa kädenvääntöä. Sopimus lupaa uutta alkua Acehin ihmisille. Täytyy sanoa, että Indonesian uusi hallitus teki sopimuksen mahdolliseksi.»

Luvassa on 30-vuotisen konfliktin päättyminen. Mitkä sen syyt ovat olleet?

»Lähtökohta on ollut se, että Vapaa Aceh -liike on pyrkinyt itsenäisyyteen. Loppujen lopuksi itsenäisyys ei kuitenkaan ollut olennainen kysymys. Acehin asiaa, kansalaisten elinoloja ja demokraattista yhteiskuntaa voi edistää myös muuten.»

Millaista neuvottelujen vetäminen oli?

»Näillä neuvotteluilla ei ollut muuta toimeksiantajaa kuin osapuolet. Crisis Management Initiative (CMI) oli yksin, sen ei tarvinnut raportoida kenellekään, sillä ei ollut mitään rajoitteita. Meillä oli täysi vapaus mutta myös vastuu. Esimerkiksi Kosovon neuvotteluista 1999 tilanne erosi juuri sikäli, että silloin olin EU:n edusmies.»

»Täytyy sanoa, että minulla ei ollut aavistustakaan, onnistuvatko neuvottelut vai eivät. Sellaiseen riskianalyysiin ei ollut edes mahdollisuutta.»

»Mutta CMI ei ollut yksin, vaan taustatukea tuli Aasia-instituutilta ja Henri Dunant Centeriltä. Koko neuvotteluprosessin primus motor Juha Christensen sukkuloi väsymättä. Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Hannu Himanen ja ulkoasiainsihteeri Antti Vänskä toivat lisää osaamista, samoin vanha ystäväni, varatuomari Holger Rotkirch ja prikaatinkenraali Jaakko Oksanen. Sitä paitsi UM ja EU-komissio antoivat korvaamatonta taloudellista tukea turvajärjestelyihin ja GAMin edustajien asumiseen.»

Indonesian kielessä sana »mara» merkitsee kuulemma vihaista. Pitikö Maran olla välillä »mara»?

»Kyllä se joskus on tarpeen. Ennen kaikkea pitää olla määrätietoinen. Täytyy välillä kyetä kertomaan osapuolille vaikeita asioita, esimerkiksi että heidän ehdotuksensa ei ole heidän oman etunsa mukainen. Minulta siedetään tällaisia kommentteja ehkä enemmän kuin joltakulta muulta. Se, mitä minä voin tehdä, perustuu ikään, kokemukseen ja presidentin arvovaltaan. Olen sanonut CMI:n ihmisille, ettei heidän kannata yrittää hieroa rauhaa samalla tavalla.»

»Mutta ratkaisevaa oli suuruus, jota osapuolet osoittivat. Yksi neuvottelija menetti viime kierroksella serkkunsa Acehin sodassa. Suuresta tuskasta huolimatta hän toimi kuin valtiomies. Se on paras palkinto, jonka välittäjä voi saada.»

Mitä ohjelmassanne on nyt?

»Työ jatkuu Etiopiassa ja Eritreassa elokuun lopulla. Nyt olen kesälomalla Karjalohjalla ja keskityn golfin pelaamiseen ja lueskeluun.»

Acehin ABC

Aceh on Indonesian maakunta Sumatran pohjoiskärjessä. Asukkaita on neljä miljoonaa. Alueella on öljyä. Acehin pitkäaikainen konflikti kiihtyi sodaksi vuonna 2003.

Indonesian hallitus ja Vapaa Aceh-liike (GAM) pääsivät 16. heinäkuuta yksimielisyyteen presidentti Martti Ahtisaaren ja Crisis Management Initiative -toimiston johtamissa neuvotteluissa. Rauhansopimus allekirjoitetaan 15. elokuuta Helsingissä.

Sopimuksen mukaan GAM luopuu itsenäisyysvaatimuksestaan. Indonesia vetää joukkonsa pois alueelta ja GAMin miehet palaavat siviiliin. Sopimuksessa käsitellään alueen hallintoa, ihmisoikeuksia, armahdusta jne. Sen yksityiskohdat julkistetaan allekirjoittamisen jälkeen. EU- ja Asean-maat valvovat sopimuksen toteuttamista.