He pakenivat ympärileikkausta – seitsemän tyttöä, seitsemän tarinaa

Keniassa naisten ympärileikkaus on laitonta – ja erittäin yleistä. Asenteet ovat kuitenkin muuttumassa. Meeri Koutaniemi kuvasi pelastuneita tyttöjä.
Afrikka 16.1.2015 04:40
Carolyn Nyabokie
”Äitini kuoli, kun olin puolitoistavuotias. Elin mummoni kanssa. Mummo kävi kuitenkin kovin vanhaksi, ja jonkin aikaa sitten isäni alkoi ahdistella minua seksuaalisesti. Isä myös kieltäytyi maksamasta koulumaksujani. Kouluni rehtori toi minut tänne omalla autollaan muutama viikko sitten. Mummo oli iloinen puolestani. Isona haluaisin kirurgiksi.” Carolyn Nyabokie, 15. © Meeri Koutaniemi

Kun klikkaat gallerioissa olevien kuvien oikeassa yläkulmassa olevia nuolia, näet kuvat kokonaan.

Nämä tytöt asuvat Narokin kaupungissa Lounais-Keniassa sijaitsevassa tyttöjen turvakodissa. Kotia ylläpitää itsenäinen kristillinen seurakunta. Sillä on syrjäseuduilla pyhäkouluja, joiden opettajat valistavat tyttöjä ja poikia ympärileikkauksen vaaroista ja haitoista. Tarvittaessa pastorit ja pyhäkoulunopettajat ovat auttaneet tyttöjä pakoon. Moni kodin asukkaista on paennut kotikylästään jalan.

Turvakodissa asuu tällä hetkellä noin 40 tyttöä. Suurin osa on paennut ympärileikkausta ja lapsiavioliittoa. Osa on orpoja tai seksuaalisen hyväksikäytön uhreja.

Tyttöjen tarinat ovat varsin samankaltaisia. Tytöt tulevat enimmäkseen suurista perheistä, ja heidän äitinsä on joko menehtynyt tai eronnut isästä, jolloin isä ja muut suvun miehet alkavat painostaa tyttöä ympärileikattavaksi ja sen jälkeen naimisiin. Nuoresta tytöstä maksetaan myötäjäisinä tavallisesti muutama lehmä ja kana.