Verilöyly uhkaa: ”Koko maa menee päin helvettiä”

Vain vallankaappaus tai salamurha saattaisi pelastaa Burundin kolmannelta kansanmurhalta.
Afrikka 27.5.2016 18:40
Poliisi hajotti presidentin jatkokautta vastustaneen mielenosoituksen pääkaupunki Bujumbarassa 13. toukokuuta 2015. © Jennifer Huxta / AFP / Lehtikuva

Pieni ja rutiköyhä keskiafrikkalaisvaltio Burundi on kokenut kaksi kansanmurhaa, joissa molemmissa kuoli satoja tuhansia ihmisiä. Nyt maa on luisunut uusiin väkivaltaisuuksiin.

Burundin veriteot ovat kiihtyneet sen jälkeen kun presidentti Pierre Nkurunziza viime heinäkuussa valitutti itsensä kolmannelle kaudelle vastoin perustuslakia.

Presidentti väittää, että koska hänet vuonna 2005 rauhansopimuksen yhteydessä nimitettiin virkaansa erikoisjärjestelyin, hänet valittiin nyt vasta toisen kerran vaaleilla presidentiksi. Vastustajien mielestä perustuslaki toteaa selvästi, että presidentti saa toimia virassaan peräkkäin vain kaksi viisivuotiskautta.

Ennen Nkurunzizan valintaa hallitus tukahdutti kovakätisesti sitä vastustamaan nousseen kansanliikkeen, vangitutti suuren määrän poliittisia vastustajiaan ja kukisti keväällä 2015 armeijan vallankaappausyrityksen. Suuri osa oppositiota ja äänestäjistä jätti pelon, vilpin ja uhkailun sävyttämät vaalit väliin.