Somalimaa valitsee presidentin – Ehdolla kaksi kinaavaa suomalaista

Afrikan sarven maista ainoastaan Somalimaassa on toimiva monipuoluedemokratia.
Afrikka 7.11.2017 14:32

Somalimaan pääkaupunki Hargeisa. © Retlaw Snellac Photography / Wikimedia commons

Lokakuun lopussa tv-kameroiden edessä seisoi kolme tummansiniseen pikkutakkiin ja solmioon sonnustautunutta miestä. Heistä jokainen kertoi vuorollaan, mitä asioita muuttaisi Somalimaassa, jos kansa valitsisi hänet presidentiksi.

Somalimaan pääkaupungissa Hargeisassa järjestettyä vaalikeskustelua seurasi suorassa lähetyksessä arviolta 11,9 miljoonaa somalia niin Afrikan sarvessa kuin eri puolella maailmaa.

Se oli ensimmäinen suora vaalikeskustelu, joka Somalimaassa on koskaan järjestetty – ja todennäköisesti ensimmäinen koko Afrikan sarvessa.

Vaalit järjestetään maanantaina 13. marraskuuta.

Ehdokkaista kaksi – Faisal Ali Waraabe, 69 ja Abdirahman Mohamed Abdullahi Irro, 62, – on Suomen kansalaisia.  Waraaben perhe asuu Espoon Leppävaarassa, Irron perhe Vantaan Länsimäessä.

 

Kumpikin pakeni Somalian sekasortoa 1990-luvulla Moskovan kautta Suomeen. Uudessa kotimaassaan kumpikin osallistui aktiivisesti sosiaalidemokraattien toimintaan.

Vuosituhannen vaihteessa miehet pohtivat yhdessä Helsingin kulttuurikeskus Caisassa, miten Somalimaata voitaisiin luotsata kohti demokratiaa ja pohjoismaista hyvinvointivaltion mallia. Syntyi idea Oikeus- ja hyvinvointi -puolueesta, UCID:stä.

2001 miehet päättivät palata Somalimaahan ja asuivat jonkin aikaa myös yhdessä samassa talossa. Waraabe toimi UCID-puolueen puheenjohtajana, Irro varapuheenjohtajana.

Vuoden 2005 vaalien jälkeen Irro nousi Somalimaan parlamentin alahuoneen puheenjohtajaksi.

Kiista puolueen johtamisesta kuitenkin tulehdutti ystävysten välit. Irron mielestä vaaleissa heikosti menestyneen Waraaben olisi pitänyt luopua UCIDin puheenjohtajuudesta. Waraabe kieltäytyi.

Välirikon jälkeen Irro perusti vuonna 2012 uuden vasemmistopuolueen – Waddanin – johon liittyi myös merkittävä osa entisen puolueen virkailijoista ja kannattajista.

”Jos he voittavat, lähden maasta.”

Nyt entiset ystävät kamppailevat samoista somalimaalaisten äänistä. Waraabe ilmoitti lokakuun lopulla lähtevänsä maasta, jos Irro voittaa vaalit.

”He (Waddani-puolue) eivät ole kykeneviä johtamaan maata. Jos he voittavat, lähden maasta. En halua jäädä katsomaan, miten Somalimaa tuhotaan”, Waraabe sanoi.

Osa tarkkailijoista arvelee, että Waraabe asettui ehdolle presidentinvaalissa vain viedäkseen ääniä Irrolta ja taatakseen kolmannen ehdokkaan, hallitsevan puolueen Musa Bihi Abdin, 69, voiton.

Abdi on Neuvostoliitossa koulutuksen saanut entinen Somalian ilmavoimien hävittäjälentäjä, joka on ollut keskeisesti vaikuttamassa Somalimaan syntymiseen sen alusta asti.

Vaikka Abdi johtaa nyt mielipidemittauksia, myös Irrolla katsotaan olevan mahdollisuuksia voittaa.

 

Olipa voittaja kuka tahansa kolmesta miehestä, Somalimaa rikkoo ennätyksiä Afrikan sarvessa. Se on alueen ainoa monipuoluedemokratia, jossa on järjestetty sekä parlamentti- että presidentinvaalit jo useaan kertaan.

Somalimaan naapureissa Etiopiassa, Djiboutissa, Somaliassa ja Eritreassa vapaat monipuoluevaalit ovat tuntemattomia.

Somalimaa julistautui itsenäiseksi valtioksi 1991, mutta sitä ei ole kansainvälisesti tunnustettu.