Saharalaiskapinallisten johtomies moittii Suomen sotilastukea Malille

Siviilit ovat jatkuvasti malilaissotilaiden ihmisoikeusloukkausten uhreina, YK-joukko katselee vierestä.
Afrikka 18.7.2016 19:00

2000-luvun YK:n rauhanturvaoperaatiohin on yhä vaikeampaa saada jalkaväkeä lännestä. Malissa valtaosa rauhanturvaajista on Afrikasta. © AFP / SOULEYMANE AG ANARA - LEHTIKUVA / AFP

"Ei mitään järkeä eikä hyötyä. Päinvastoin vahinkoa", puuskahtaa Moussa Ag Assarid ja tarkoittaa Suomen osallistumispanosta länsiafrikkalaisen Saharan laidalla sijaitsevan Malin rauhanturvaoperaatioihin.

Kommentti ei ole missään tapauksessa puolueeton. Ag Assarid on toiminut pitkään Malin pohjoisosien väestön merkittävimmän kansanliikkeen MNLA:n eli Azawadin kansallisen vapautusliikkeen johtotehtävissä. Asejärjestö käynnisti tammikuussa 2012 aseellisen kansannousun, jonka jälkipaloa Suomen tukemat EU:n ja YK:n sotilashankkeet paraikaa yrittävät rauhoittaa.

Aavikkoleirissä Timbuktun liepeillä syntynyt Ag Assarid tuntee kuitenkin kotinurkkansa. Hän edustaa alueen valtaväestöä, Saharan tunnetuinta paimentolaiskansaa tuaregeja,  jotka ovat olleet Malin armeijan ja turvallisuusviranomaisten silmätikkuina vuosikymmenten ajan.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu