Pakolaiskaaos yltyy Libyassa

YK:n pakolaisjärjestöä on syytetty ihmisten nälkiinnyttämisestä, ja ihmissalakuljettajat huijaavat pakolaisia lukkojen taakse. Samaan aikaan libyalaiset pakenevat maasta.

Ulkomaat 12.12.2019 07:30
Mika Horelli
Rannikkovartiosto toi Välimereltä pelastettuja pakolaisia takaisin Libyaan Khomsissa 1. lokakuuta 2019.
Rannikkovartiosto toi Välimereltä pelastettuja pakolaisia takaisin Libyaan Khomsissa 1. lokakuuta 2019. © HAZEM AHMED / AP / LK

YK:n pakolaisjärjestöä UNHCR:ää syytetään siitä, että se yrittää häätää ihmisiä Libyassa valvomiltaan pakolaisleireiltä pitämällä heitä nälässä.

UNHCR on kertonut siirtävänsä resursseja ja pyrkivänsä saamaan pakolaisia lähempänä pääkaupunki Tripolia sijaitseviin keskuksiin. Niissä asukkaille on tarjolla muun muassa paremmat terveydenhoitopalvelut.

Järjestön mukaan myös sen väliaikaista suojaa tarjoava järjestelykeskus Tripolissa on ylikuormittunut: 600 pakolaiselle suunnitellussa keskuksessa asuu jopa kaksinkertainen määrä turvaa hakevia.

Libyassa arvioidaan tällä hetkellä olevan yhteensä noin 46 000 pakolaista tai turvapaikanhakijaa. Samaan aikaan noin miljoona libyalaista on paennut levottomuuksia naapurimaahan Tunisiaan, pakolaisjärjestö arvioi.

Väkivaltaisuudet vaikeuttavat pakolaisten auttamista, ja UNHCR onkin siirtänyt haavoittuvimmassa asemassa olevia muun muassa Ruandaan.

Avainsanat
Sisältö