Neljä Afrikan maata haluaa laillistaa norsunluukaupan – toivovat saavansa valtion kassaan rahat, jotka nyt menevät salametsästäjille

Norsunluukauppa kiellettiin vuonna 1990, mutta kielto on ollut tehoton: sen astuttua voimaan salametsästäjät ovat tappaneet arviolta 800 000 norsua.
Afrikka 15.5.2019 07:30
Afrikkalaisia norsuja Ngorongoron kraatterissa Tansaniassa 2003.
Afrikkalaisia norsuja Ngorongoron kraatterissa Tansaniassa 2003. © SARI GUSTAFSSON / Lehtikuva

Botswana, Sambia, Zimbabwe ja Namibia haluaisivat aloittaa jälleen virallisen norsunluukaupan. Maiden johtajat tapasivat Botswanassa maanantaina 6. toukokuuta.

Maat haluaisivat käydä norsunluukauppaa valtionpäämiesten omia sanoja lainaten "kootakseen rahaa luonnonsuojeluohjelmiin ja salametsästyksen torjuntaan”.

Botswanan presidentin Mokweetsi Masisin mukaan mukana olleet Afrikan maat haluavat löytää yhteisen näkemyksen norsujensa hallinnoinnista ja hyödyntämisestä. Yksin Botswanassa lasketaan olevan jäljellä noin 130 000 norsua.

Zimbabwen luonnonpuistoista ja eläimistöstä vastaavan valtion viraston johtaja Fulton Mangwanya totesi puolestaan hieman suoremmin, että maa tulee taistelemaan kynsin ja hampain saadakseen oikeuden käydä kauppaa norsunluulla, joka kuuluu maan luonnonrikkauksiin.