Lalibelan asukkaita Pohjois-Etiopiassa joulukuun alussa sen jälkeen, kun hallituksen joukot valtasivat alueen TPLF:n taistelijoilta. © Solan Kolli/AFP/MVPhotos

Sisällissodan nopea käänne

Etiopian hallitukselle avautui mahdollisuus välttää maan hajoaminen, nälänhätä ja loputon sota. Ei ole takeita, haluaako se tehdä niin.

Afrikka 05.01.2022 18:00
Hannu Pesonen

Sotaonni Etiopian hallituksen ja sitä vastaan kapinoivan pohjoisen osavaltion Tigrayn TPLF-liikkeen välisissä taisteluissa kääntyi joulukuun alussa jyrkästi vain muutamassa päivässä.

Vielä marraskuussa näytti siltä, että maailman vanhimpiin itsenäisiin valtioihin kuuluva Etiopia oli vaarassa luhistua. Pääministeri Abiy Ahmed Alin hallinnon elintila kapeni kapenemistaan.

Maan pohjoisosista kesäkuussa hyökkäyksensä aloittanut TPLF eli Tigrayn kansan vapautusrintama valmistautui valtaamaan Debre Berhanin kaupungin, joka sijaitsee vain 130 kilometrin päässä Etiopian pääkaupungista Addis Abebasta. Yhdysvallat ja Britannia kehottivat kansalaisiaan poistumaan Addis Abebasta niin pian kuin mahdollista.

Hallitus oli puristumassa pihtien väliin sekä pohjoisesta että etelästä, sillä TPLF oli sopinut yhteisrintamasta Addis Abeban eteläpuolella sijaitsevan Oromian osavaltion vapautusarmeijan OLA:n kanssa. Seitsemän muuta alueellista vapautusjärjestöä ja poliittista liikettä eri puolilta Etiopiaa oli ilmoittanut tukevansa Tigrayn pyrkimyksiä kaataa Abiyn hallinto.

Sisältö