Ebolatorjunnasta oppia koronaan

Koronaepidemian pysäyttäminen Afrikassa voi onnistua keinoilla, joilla Kongossa on kahden vuoden ajan estetty ebolavirustartuntojen leviämistä.

Ulkomaat 24.07.2020 06:00
Hannu Pesonen
Ebolan torjunnassa on kyse arkisista asioista. Mies pesi käsiään Gomassa Kongon demokraattisessa tasa- vallassa 15. heinäkuuta.
Ebolan torjunnassa on kyse arkisista asioista. Mies pesi käsiään Gomassa Kongon demokraattisessa tasa- vallassa 15. heinäkuuta. © PAMELA TULIZO/LK

Maailman terveysjärjestöllä WHO:lla ja Kongon demokraattisen tasavallan terveysviranomaisilla oli 25. kesäkuuta aihetta juhlia.

WHO julisti Kongon itäosissa elokuusta 2018 asti jatkuneen kymmenennen ebolaepidemian virallisesti päättyneeksi. Edellisestä tartunnasta oli kulunut 42 päivää, eli kaksi kertaa niin pitkään kuin ebolan pisin tunnettu itämisaika tartunnasta taudin puhkeamiseen.

Pelättyyn virustautiin sairastui 3 500 ihmistä, joista kaksi kolmasosaa, eli noin 2 300 kuoli.

Epidemia oli Länsi-Afrikassa vuosina 2013–2016 yli 11 300 ihmistä surmanneen ebola-aallon jälkeen pahin maailmassa ja Kongon toistaiseksi suurin.

 

Ebola tarttuu ihmisiin sairaista villieläimistä ja leviää herkästi ihmisestä toiseen eritteiden kautta. Sairastuneista menehtyy viruskannasta ja hoidosta riippuen 30–90 prosenttia. Kongossa riehui viruksen zaire-kanta, joka on taudin neljästä ihmisiin siirtyvästä lajista tappavin.

Avainsanat
Sisältö