Kaapatut koulutytöt: YK:n rauhanlähettiläs tarjoaa itseään ja neitsyyttään vaihtokaupaksi

”Olen vanhempi ja kokeneempi” -tempaus herättää keskustelua sosiaalisessa mediassa.
Afrikka 14.7.2014 15:00
Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau lupasi uusia iskuja 13. heinäkuuta julkaistussa videossa. © AFP / Lehtikuva

Tänään maanantaina 14.7. on kulunut kolme kuukautta siitä, kun Nigeriassa kauhua kylvävä ääri-islamilainen terroristijärjestö Boko Haram kaappasi 276 koulutyttöä lähellä Kamerunin rajaa sijaitsevasta koulusta.

Boko Haram on kaapannut tyttöjä monta kertaa aiemminkin, orjiksi ja soturiensa käyttöön.

Naiset ja nuoret tytöt ovat yhä käytännössä oikeudetonta kauppatavaraa Pohjois-Nigerian rutiköyhillä ja vanhoillisilla muslimialueilla, jonne kaikkea länsimaista verisesti vastustava järjestö yrittää perustaa ääri-islamilaisen valtion. Heitä naitetaan yhdeksänvuotiaista asti sekä vaihdetaan kauppa- ja sukulaisuussuhteiden sekä poliittisten suhteiden lujittamiseksi.

Tällä kertaa tyttöjen kohtaloon herättiin kuitenkin myös Nigerian ulkopuolella. Nigerialaisten naisten käynnistämä ja maailmanlaajuiseksi hetkessä räjähtänyt Twitter-kampanja #BringBackOurGirls sai taakseen monien huippupoliitikkojen ja -julkkisten tuen Michelle Obamasta alkaen.

Nigerian hallitus kiemurteli kiusaantuneena. Yli kolmen miljoonan twiitin painostusvoimalla kampanja pakotti hallituksen lupaamaan, että tytöt vapautetaan. Armeija valjastettiin näyttävästi valmistelemaan tehoiskua ”meidän tyttöjemme” pelastamiseksi.

Mutta twiittaus on osoittautunut hetken lasten kotisatamaksi: nopeaa innostusta on seurannut yhtä nopea unohdus, eikä mitään ole tapahtunut.

Osa tytöistä pääsi jo alkuvaihessa vangitsijoiltaan karkuun, mutta 219 heistä on yhä vankina. Heidän vapauttamisensa on yhä epätodennäköisempää.

Samaan aikaan Boko Haram on kiihdyttänyt tuhoisia iskujaan lähes päivittäisiksi, ulottanut ne jopa pääkaupunkiin Abujaan asti ja kaapannut vangeikseen kymmeniä uusia tyttöjä. YK:n arvioiden mukaan Boko Haramin terrori on ajanut jo 650 000 ihmistä kotoaan ja siinä on saanut koulukaappauksen jälkeen surmansa yli tuhat ihmistä.

 

Närkästys hallituksen ja armeijan puolivillaisiin yrityksiin ja Twitter-kampanjan lässähtämiseen on nyt saanut liikkeelle Nigerian näkyvimpiin naisjulkkiksiin kuuluva pop-laulajan ja näyttelijän Adokiyen, 23.

Adokiye, joka on myös YK:n rauhanlähettiläs, tarjoaa Instagram-tilillään Boko Haramille itseään ja neitsyyttään koulutyttöjen tilalle, koska hän on ”vanhempi ja kokeneempi siihen hommaan”.

Adokiyenin tarjouksesta kertoi muun muassa Independent.

”Kello on yksitoista illalla ja arvatkaa mitä ajattelen. Noita pikkutyttöjä, missä he ovat ja mitä heille voi tapahtua. Se on tosi epäreilua. He ovat ihan liian nuoria. Voisinpa tarjoutua heidän tilalleen”, räväkästä yksityiselämästään tunnettu Adokiye juttelee.

”Herranjumala, hehän on kahdentoista ja viidentoista vuoden välillä. Minä olen vanhempi ja kokeneempi. Vaikka kymmenen tai kaksitoista miestä ottaisi minut joka yö, en välittäisi. Kunhan päästätte ne tytöt takaisin vanhempiensa luokse”, twiittauskampanjaa liian pehmeäksi arvosteleva Adokiye puuskahtaa.

Sosiaalisessa mediassa Adokiyen tarjous on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Monet pitävät sitä jalona, mutta yhtä usea on hämillään. Eräät taas pitävät sitä laskelmoituna julkisuustemppuna, jonka avulla pahennusta herättänyt julkkis kaunistelee kuvaansa. Viime maaliskuussa hän teki saman tarjouksen kenelle tahansa, joka ostaisi hänen äidilleen yksityiskoneen, he muistuttavat.

 

Adokiyea arvostellaan myös siitä, että hän tarjouksellaan vain lujittaa Nigerian pohjoisosissa vallitsevia käsityksiä siitä, että neitsyys on kauppatavaraa. Adokiye torjuu syytökset toteamalla, että niin kauan kuin hän ei rahasta tarjouksellaan, kaikki on hyvin.

”Neitsyyden täytyy mennä joku päivä joka tapauksessa, joten on vain hienoa, jos voin käyttää sitä tyttöjen pelastamiseksi”, hän perustelee.

”Ja jos olette niin närkästyneitä ehdotuksestani, niin esittäkää parempi keino heidän vapauttamisekseen”, hän letkauttaa arvostelijoilleen.

Sellaista ei ole näköpiirissä. Pommi-iskujen, nais- ja lapsikaappausten ja salamurhien pelko sen sijaan vaikeuttaa entistä pahemmin nuorten koulunkäyntiä, koska kouluja on pakko sulkea eivätkä vanhemmat uskalla lähettää niihin lapsiaan.

Myös monien terveyskeskusten ja sairaaloiden toiminta kärsii, sillä Boko Haram pitää niitäkin länsimaisena hapatuksena joihin turvaaminen on oikeauskoisilta muslimeilta kuoleman uhalla kielletty.

Iskuja on luvassa lisää, Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau lupaa sunnuntaina julkaistulla videolla. Siinä sekavilla islamintulkinnoilla tekojaan perusteleva Shekau pilkkaa myös Twitter-kampanjaa ja Nigerian armeijaa.

Shekau ilmaisee myös tukensa Irakissa vastikään islamilaisen valtion eli kalifaatin perustamisesta valtaamilleen alueille julistaneelle ääri-islamilaiselle Isis-liikkeelle, al-Qaidalle ja Afganistanin Talebanille.

”Tuokaa tyttömme takaisin! Ooh… tuokaa armeijamme takaisin”, hän irvailee.

Armeijalla Shehau viittaa vangittuihin Boko Haramin sotureihin. Hän vannoo, ettei tyttöjä vapauteta ennen kuin hallitus vapauttaa heidät vankiloistaan.

Näin tuskin tapahtuu, vaikka diplomaattilähteet vihjaavat neuvotteluja pidettävän koko ajan yllä. Armeijan sanotaan vastustavan jyrkästi vankienvaihtoa, eivätkä sitä tue Nigerian hallitukselle tärkeät länsimaatkaan.

 

Vapautuskampanjaan yrittää puhaltaa uutta puhtia myös pakistanilainen koulutyttö ja lasten oikeuksien puolestapuhuja Malala Yousafzai. Hän viettää tänään 17-vuotispäiväänsä Nigeriassa tyttöjen omaisia ja hallituksen edustajia tapaamalla.

Yousafzai nousi maailmanmaineeseen vuonna 2012. Pakistanin ääri-islamilaisen Taleban-liikkeen pyssymiehet ampuivat häntä päähän vastalauseeksi sille, että hän oli kampanjoinut näkyvästi muun muassa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n verkkosivuilla tyttöjen koulunkäynnin puolesta kotiseuduillaan.

Hengenvaarallisesti haavoittunut Yousafzai lennätettiin Britanniaan tehohoitoon, ja hänestä on muodostunut ääri-islamilaisten naisiin ja nuoriin kohdistaman  väkivaltaisen syrjinnän vertauskuva.