Kaapatut koulutytöt: YK:n rauhanlähettiläs tarjoaa itseään ja neitsyyttään vaihtokaupaksi

”Olen vanhempi ja kokeneempi” -tempaus herättää keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Boko Haram
Teksti
Hannu Pesonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tänään maanantaina 14.7. on kulunut kolme kuukautta siitä, kun Nigeriassa kauhua kylvävä ääri-islamilainen terroristijärjestö Boko Haram kaappasi 276 koulutyttöä lähellä Kamerunin rajaa sijaitsevasta koulusta.

Boko Haram on kaapannut tyttöjä monta kertaa aiemminkin, orjiksi ja soturiensa käyttöön.

Naiset ja nuoret tytöt ovat yhä käytännössä oikeudetonta kauppatavaraa Pohjois-Nigerian rutiköyhillä ja vanhoillisilla muslimialueilla, jonne kaikkea länsimaista verisesti vastustava järjestö yrittää perustaa ääri-islamilaisen valtion. Heitä naitetaan yhdeksänvuotiaista asti sekä vaihdetaan kauppa- ja sukulaisuussuhteiden sekä poliittisten suhteiden lujittamiseksi.

Tällä kertaa tyttöjen kohtaloon herättiin kuitenkin myös Nigerian ulkopuolella. Nigerialaisten naisten käynnistämä ja maailmanlaajuiseksi hetkessä räjähtänyt Twitter-kampanja #BringBackOurGirls sai taakseen monien huippupoliitikkojen ja -julkkisten tuen Michelle Obamasta alkaen.

Nigerian hallitus kiemurteli kiusaantuneena. Yli kolmen miljoonan twiitin painostusvoimalla kampanja pakotti hallituksen lupaamaan, että tytöt vapautetaan. Armeija valjastettiin näyttävästi valmistelemaan tehoiskua “meidän tyttöjemme” pelastamiseksi.