Isis kaappasi vallan Boko Haramissa: Sekopää kannibaali sai lähteä – uusi johtaja julistaa kuolemaa kristityille

Länsi-Afrikan pelätyin terroristijärjestö on hajonnut kahteen kilpailevaan klikkiin.
Afrikka 16.8.2016 18:40
Boko Haram julkaisi 24. elokuuta 2016 videon, jolla sen mukaan oli Chibokista huhtikuussa 2014 kaapattuja koulutyttöjä. Kuvakaappaus videosta. © AFP / Lehtikuva

"Räjäytämme jokaisen kirkon, jonka pystymme. Ja tapamme jokaisen kristityksi tunnistamamme."

Näin uhkaa Nigerian pohjois- ja koillisosissa tuhoa kylvävän terroristijärjestö Boko Haramin uusi johtaja Abu Musab al-Barnawi.

Al-Barnawi on ilmeisesti syrjäyttänyt Boko Haramin tähänastisen johtajan, pahamaineisen Abubakar Shekaun terroristijärjestö Isisin järjestämässä vallankaappauksessa. Vallankaappaus on tiettävästi tapahtunut elokuun toisella viikolla.

Shekau vannoi kaksi vuotta sitten uskollisuutta Isisille ja ilmoitti perustaneensa "islamilaisen kalifaatin Länsi-Afrikan provinssin" alueille, jotka Boko Haram oli vallannut hallitukselta Nigerian pohjoisosissa ja Kamerunissa.

Boko Haramin arabiankielinen nimi Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad tarkoittaa "profeetan opetusten ja uskonsodan edistämiseen sitoutunutta kansaa". Kansa alkoi nopeasti käyttää siitä hausankielistä nimeä boko haram, "kaikki länsimainen kielletty", koska se on suunnannut iskunsa länsimaisia tapoja, kouluja ja terveydenhoitoa vastaan.